МВР: Десетки хиляди глоби за неспазване на мерките

От март миналата година до момента са образувани над 3500 досъдебни производства

МВР: Десетки хиляди глоби за неспазване на мерките | StandartNews.com

Десетки хиляди глоби и стотици присъди за неспазване на мерките срещу коронавируса. Това е равносметката на МВР за годината на пандемията. От март миналата година до момента са образувани над 3500 досъдебни производства.

Повече от 700 са присъдите, 10 от тях заради неверни данни в декларациите, които се представяха на КПП-тата в областните градове при пътуване.

Извършени са над половин милион проверки по адреси дали се спазва карантината. Наложени са почти 30 хиляди глоби, като по-голямата част от тях - около 23 хиляди, са за неносене на маска.

Почти всички присъди за неспазване на мерките срещу коронавируса са условни, а най-масовите нарушения са заради маските и карантината.

"Хората не искат да се пазят. Те не могат да разберат явно каква е ситуацията, какво се случва. Ако сравня двата локдауна – в началото на минала година и края на миналата и началото на тази – като че ли станаха малко по-дисциплинирани по отношение на карантината“, заяви главен комисар Ивайло Иванов.

„Най-често срещаните нарушения са липса на лични предпазни маски или неправилно носене“, каза Ина Балабанова от РЗИ–София.

Проверките поглъщат огромен ресурс - и на полицаи, и на здравни инспектори. В много случаи са планирани - по търговски обекти или обществен транспорт, но често се правят и по сигнал - за сериозни нарушения и нелегални празненства.

„При затворени заведения, те работеха тайно, заключваха се вътре. Това не е нормално. Хората лъжат самите себе си, никой друг. Ако по някакъв начин се опитвам да разбера собствениците на заведения, защото – все пак това е техният бизнес и те се опитват по някакъв начин да оцелеят, не мога да разбера хората, които ги посещават. Честно казано винаги съм учуден какво правят там“, коментира пред Би Ти Ви гл. комисар Ивайло Иванов.

Заведенията, които отвориха от 1 март, спазват правилата и работят до 23 часа с половината от капацитета си, сочат данните на проверяващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай