Мутирал "Хонконг" надхитри ваксините

Мутирал "Хонконг" надхитри ваксините | StandartNews.com

Антибиотиците също свалят гарда ни срещу вирусите

С настъпването на зимата идва и грипът. Тази седмица у нас вече беше обявена епидемия в Бургас. Основната роля в борбата с вирусите се пада на нашата имунна система. Ваксините пък са начин да й се помогне в тази нелелка задача. Понякога обаче лекарствата нямат ефекта, който очакваме.

Грипните вируси тази зима изненадаха не само епидемиолозите, но и фармацевтичните производители. Ефектът от ваксините, който наблюдаваме, не е толкова голям, колкото други сезони, заяви официално тази седмица Американският център за контрол на заболяванията и превенция (CDC). Причината е, че щамовете, които върлуват, са мутирали и са различни от тези, които са заложени във ваксините. Основният проблем идва от промяната на вируса AH3N2, известен като "Хонконг" или "Тексас". Този сезон той е главният причинител на грипа вместо очаквания АH1N1 и вирусите от група В както в Америка, така и у нас. В САЩ

ефективността на имунизациите e средно 23%

при положение, че стига до 50-60%, когато щамовете са били напълно познати, обясняват от американския център. Сега обаче 70% от вирусите тип AH3N2 са мутирали.

Друг фактор, който влияе на ефективността на ваксините, се оказва, че е възрастта на хората. Тази година лекарствата защитават най-вече малките, а са най-безпомощни при възрастните над 65 г. Ефектът на ваксината е 26% за децата от 6 месеца до 17 г. и едва 12-14% за възрастните.

Годините обаче не са единственият фактор, който оказва влияние върху въздействието на ваксините срещу грип. Бактерии в черавата също са много важни, откриха междувременно учени на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания в САЩ (NIAID). Техните изследвания показват как определени бактерии в червата могат да заздравят имунния отговор на организма към грипната ваксина. Учените обаче предупреждават, че употребата на антибиотици при грип може да наруши ефекта на ваксините. Причината е, че те

унищожават голяма част от бактериите в червата

включително и тези, които помагат на ваксините. Според специалистите, това откритие може да помогне в бъдеще да се създадат имунизации, които са с по-добър ефект в борбата с грипа.
Учените смятат, че скоро ще могат да предвиждат и дори - модулират, имунния отговор на организма ни спрямо ваксините за грип. Според тях това зависи от състоянието ни преди самата имунизация.

Кожата е първата бариера пред грипа

Функцията на имунната система е да предпазва организма ни от инфекции. Тя може да разпознава опасните от нормалните клетки в човешкото тяло и да унищожава вредните. Това става чрез специални агенти, които циркулират в кръвта ни и разпознават ненужните бактерии и вируси. Когато засекат опасност, те дават сигнал, че има нужда от мобилизирането на организма и унищожаването им. Този механизъм се реализира чрез сложна мрежа от връзки между различните части на имунната система. Костният мозък е една от най-важните части на тази защита, защото в него се произвеждат всички клетки на имунната система. Кожата обаче е първата част, която ни защитава от микробите. Клетките й дори произвеждат важни протеини, които имат антимикробно действие. В имунната система участват още органи като далака, лимфните възли, тимуса и др. Когато е увредена, тя не може да се пребори с вредителите или пък започва да атакува здрави клетки. В първия случай се разболяваме от инфекции, а във втория - от автоимунни заболявания.

Лекувайте се с киви, чесън и морска сол

Да се справим бързо с грипа и простудата е мечта на всеки, който е вече е "пипнал" вируса. Много важно, а не глезотия, е да си останем вкъщи още щом усетим първите симптоми на заболяването. Така имунната ни система ще се справи по-лесно с вируса и организмът ни ще се възстанови по-бързо. А и няма да предадем нататък инфекцията и ще опазим близките и колегите. Когато кихаме или кашляме, е важно да го правим в салфетка, а и веднага след това да измиваме добре ръцете си със сапун и вода. Трябва да издухваме носа си редовно, защото когато станат твърде много секретите, се връщат към главата, напомнят лекарите. Не е добра идея да духаме обаче твърде силно, защото болестотворните микроорганизми ще преминат през ушните пътища. Задължително е пиенето на топли течности, защото те облекчават течащия нос, предпазват от дехидратирането от високата температура и облекчават страданието в мембраните между носа и гърлото. Добра идея е също да вземем горещ душ или да напарим краката си в леген с вряща вода и морска сол.

Някои храни също помагат срещу грипа и настинките. Трябва да наблегнем на кивито, грейпфрута и портокалите. Тези плодове са богати на витамин С и подпомагат организма в борбата с вируса. Не бива да подминаваме още чесъна и джинджифила, които ще повишат имунитета ни и бързо ще ни избавят от досадния грип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай