Мутациите на вируса го направиха по-заразен

Това каза доц.Ангел Кунчев за Монитор

Мутациите на вируса го направиха по-заразен | StandartNews.com

"Няма как при такова увеличение на заразените да разхлабваме още мерките. Втората причина е, че с последните промени в Закона за здравето това е начинът ресорния министър да разпорежда мерки. Ако нямаме такава извънредна обстановка, той няма да има основание да издава заповеди и съответно да налага правила.", каза доц. Ангел Кунчев пред Монитор.бг.

"Имахме дни и само с шестима заразени. Не бих казал, че това се дължи само на разхлабването на мерките. Това е най-лесното обяснение. Разбира се, че е в основата, защото при една циркулация на вируса, ако мерките не се спазват, толкова повече хора са засегнатите. Само че в същото време видяхме, че вирусът не се повлия от температурните условия и топлото време. Явно е нужен по-дълъг период на наблюдение, защото тези мутации, които се появиха и за които има доказателства, доведоха до по-лесно предаване.

Предава се по-лесно, но и не протича по-леко. Но аз много внимателно наблюдавам какво се случва по света, защото ако повишаването на заразените се случваше само у нас, съм склонен да търся грешки, пропуски в работата ни. Без да търся извинение, но ако сравним обстановката на Балканите, ще видим, че ръстът в другите страни е много голям", коментира актуалната обстановка Ангел Кунчев.

След отпускането на мерките всички решиха, че проблем няма. И какво като голяма част от хората го карат леко и безсимптомно, това още повече ги кара да смятат, че едва ли не проблем няма. Но проблем има и няма нужда да ти дойде до главата, за да осъзнаеш, че е така.

Трудно е да се намери баланс, няма как всички хора да са доволни. Но сега излезе едно проучване на научен център, което направи класация на рисковите места и събития. В най-високите нива са поставени спортни събития и нощни заведения.

Не съм привърженик на затварянето на цели градове. А и ефектът от това не е кой знае колко голям. По-скоро трябва да се избягват рискови събития и дори да се забранят

Иначе здравната система засега се справя. В момента имаме над 450 хоспитализирани и успяваме да ги лекуваме. Тъй като повечето случаи са от София, столичните болници са достатъчно транзитна мрежа.

Това не ме притеснява. По-големият проблем ще е, ако имаме огнище както беше в някои от областните болници-като случая във Видин, Пазарджик. Но и това се преодолява, има начини да се излезе от ситуацията, да се включат и частни болници да помагат. Може и това да се преодолее.

Далеч сме още от притеснителните цифри. На 7 милиона души 5 000 заразени не е огромна заболеваемост.

Рано е за прогнози. Но ако продължаваме така, много плавно ще преминем от лятна в есенна вълна. Обикновено, когато някой някой вирус прескочи видовата бариера, се изменя и става по-леко предаваем и протича по-леко. Това е в негов интерес. Ако човек умре, и вирусът умира с него. Въпросът е, че засега COVID-19 започна да се предава по-лесно, но пък клиниката не е по-лека.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай