Може ли църквата да ни спаси от коронавируса?

Молитвата е силно оръжие, каза митрополит Антоний

Може ли църквата да ни спаси от коронавируса? | StandartNews.com

"Църквата може да спаси от ковид, защото се моли за здравето на народа, молитвата е силно оръжие, чрез което човек може да преодолее всяко изпитание и беда". Това заяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

 "Молитвата за България на Архангеловден е всички небесни ангели и сили да ни запазят, важно е да се молим. Молитвата е основното оръжие на всеки християнин. Бог да закриля българския народ, да ни дари с любов", каза владиката. По думите му "храмът е духовната лечебница”.  „Вземат се мерки, спазва се отстояние между хората, така че храмовете да не бъдат препълнени, така че в тези трудни времена на изпитание, хората да намерят надежда. Те могат да отпиват от чаша, да вземат нафора, показахме, че църквата не може да бъде източник на зараза, ако се спазват правилата за дезинфекция", категоричен бе митрополит Антоний.

"Светото Причастие и християнските светини не могат да бъдат източник на зараза. Дезинфекцира се, но риск има винаги, поема го всеки християнин. Хората са с маски и се въздържат като цяло, но е строго индивидуално", каза още Негово високопреосвещенство.

 "Църквата е духовен пристан, където хората намират надежда и утеха, идват при изповедниците си и търсят съвет. Печатаме още учебници по религия, искаме да го въведем като постоянен предмет. Хората да обърнат повече внимание на близките си, да видят какво са пропуснали  в своите познания, стремежът към материални блага не ни е от полза", каза още митрополитът. "Пандемията има благотворен характер – прави хората по-състрадателни, защото станахме със закоравели сърца, които само трупат блага. Трябва да бъдем смирени. Гледаме в нивата на другия, а сме оставили нашата да буреняса. Станали сме индиферентни към родното", обобщи Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай