МО проверява имотите си след смърт от срутване на стена

Вчера падна стена на бивше военно поделение в Хасково и уби човек

МО проверява имотите си след смърт от срутване на стена | StandartNews.com

Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка със срутилата се ограда на бивше военно поделение в Хасково, вследствие на което загина човек.

„Това е имот с отпаднала необходимост от 2001 г. На 15 март съм и издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура по малките обществени поръчки, т.е. тези, които са до 5000 лв. за фирма, която да реализира събарянето. Буквално преди няколко дни се е получила една оферта. По закон ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, която е поставена от общината, впоследствие от полицията“, каза още Каракачанов и определи случилото се като малшанс и инцидент.

„Въпреки това съм разпоредил още вчера да се направи пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена и въобще на целия обект, за да сме наясно има ли някаква персонална вина в някои от структурите, които отговарят за съхраняването на тези обекти. Съхраняване силно казано, защото те са с отпаднала необходимост“, посочи той и уточни, че тези обекти подлежат или на събаряне, или на продажба.

Има много бивши поделения с отпаднала необходимост, проблемите с тях са огромни, призна Каракачанов.

По думите му става дума за стотици имоти с отпаднала необходимост. „Има такива, които са по полета, в райони, където няма живи хора. Ние сме длъжни по закон да ги наблюдаваме, да плащаме данъци и т.н.“, уточни Каракачанов.

Министърът посочи, че законът не позволява да се пристъпи към самостоятелни действия, ако процедурата е за до 5000 лв. са длъжни да обявят обществена поръчка, да има три оферти. „Това е процедурата. Тя е малко тромава за съжаление. Много от обектите не могат да бъдат продадени и реализирани, защото на тяхна територия има стари сгради и помещения, които буквално са необитаеми и за нищо не стават, но това вдига цената“, каза той и посочи, че цената на такова поделение е неимоверна висока за инвеститорите.  Той посочи, че според законодателството се получава леко омагьосан кръг.

На въпрос дали Военна прокуратура проверява случилото се в Хасково, той отговори: „Всички проверяват. Аз съм разпоредил вътрешна проверка. Говоря за структурата, която се занимава с тези имоти“, допълни той. На въпрос дали може да се говори за човешка грешка, министърът призова да се изчака проверката какво ще покаже. „Затова казвам повече малшанс, защото в процедура в действие се случва такова нещо“, обясни той. Министърът допълни, че още в понеделник се очаква да бъде готова проверката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай