Младеж събра погледите на цяла България. Революция в един сектор

Нищо такова не е създавано в България досега

Младеж събра погледите на цяла България. Революция в един сектор | StandartNews.com

Младеж събра погледите на цяла Българи.Той създаде един от най-бързите автомобили в света. Хиперколата на Ахмед Мерчев ще развива над 580 км/ч.

Днес беше представена за първи път и то в родното му село в Родопите, предаде БНТ.

Нищо такова не е създавано в България досега. Робот на колела, разработен с най-върховите технологии.

Има 5221 конски сили и ускорява от 0 до 100 за по-малко от една секунда.

"Определено е сбъдната мечта, след като през 2015 година поставихме началото тук в Слащен, имаме първата произведена електрическа хиперкола, разработена от българи и произведена в България", разказва Ахмед Мерчев.

Този електрически хипер автомобил на бъдещето е предназначен за писти и в най-върховата си версия ще струва над 2 милиона евро. Вече са поръчани няколко коли. Те ще бъдат произведени в Родопите, във високотехнологична база край село Туховища.

"С Ахмед Мерчев бяхме в един клас, беше най-умният в класа, скромен и афинитет към роботика от дете, супер смел в мечтите си и това, че го направи в нашите села е чудесно", споделя Зюлкера Атифова, съученичка на Ахмед Мерчев.

Ахмед Мерчев от малък все сглобявал и изобретявал разни неща, разказа и първият му учител.

"Имаше кръжоци по труд и техника, имаше радиопредавател в района и той правеше радиопредавания. Още тогава като ученик направи робот", спомня си Северин Кавалов, учител на Ахмед Мерчев.

В следващите години младият изобретател планира да разшири дейността си - ще разработва хуманоидни роботи и космически апарати.

"Макар да звучи невероятно за България като визия, предвиждаме за следващите до десет и над десет години да проектира, конструира космически апарати и да развиваме в България космически технологии", смята Ахмед Мерчев.

През годините Мерчев няколко пъти е отказал престижна работа в чужбина, за да успява днес в България.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай