Милиони пенсионери не са информирани за новите си пенсии!

От 1 юли те ще бъдат в осъвременен размер

Милиони пенсионери не са информирани за новите си пенсии! | StandartNews.com

Всички пенсионери могат да проверят новите размери на своите пенсии и добавки, осъвременени от 1 юли, онлайн чрез Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Националния осигурителен институт (НОИ). За тази цел трябва да посетят раздел „Електронно осигурително досие за пенсия“ и рубриката „Отпуснати пенсии“ – „Актуална справка за пенсионер“. Разпорежданията за осъвременяването също са налични в този раздел, под рубрика „Постановени разпореждания“.

За достъп до портала на НОИ могат да се използват основните средства за електронна идентификация: персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на Националната агенция за приходите и всички видове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от български доставчици на удостоверителни услуги.

Съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, разпорежданията за служебно осъвременяване на пенсиите и добавките се връчват на лицата след тяхно заявление, като срокът за обжалване започва от датата на връчването. Заявлението може да бъде подадено отново чрез ЕПЕУ на НОИ, като се избере услуга №3399 „Връчване на разпореждане за извършено служебно осъвременяване, преизчисляване или определяне на нов размер на пенсия/и при поискване от лицето“.

Връчването на заявените документи може да стане по три начина: на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или като електронен документ чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай