Милен лежал по гръб, което влошило състоянието му

Трябва да е на една страна с единия крак свит, обясни Катя Сунгарска от Спешна помощ

Милен лежал по гръб, което влошило състоянието му | StandartNews.com

Пристигайки на мястото на катастрофата „Спешна помощ“, при която загина Милен Цветков, те заварват мъж, който за дълго време остава неизвестен дали всъщност това е журналистът. Той е бил в тежко състояние – в кома, съобщи говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

Тя подчерта, че спешният екип, отзовал се на сигнала, е разговарял с директора на ЦСМП. Те са свидетелствали, че когато са стигнали на мястото, граждани са били надвесени над пострадалия и са правели изкуствено дишане – уста в уста.

„Екипът ни го е заварил по гръб, което не е добро за състоянието му. Трябва да е на една страна с единия крак свит. Това са елементарни правила за оказване на първа медицинска възможност“, допълни тя.

Сунгарска изтъкна, че реанимационният екип е тръгвал за адрес с установен случай на COVID-19, който е трябвало да бъде извозен към болнично заведение. Екипът бива пренасочен от координационния център, като линейката тръгва от централата, а медиците били облечени с предпазни средства.

„Представете си какво е напрежението, като отиваш на случай на коронавирус и ти кажат отиваш на тежка катастрофа“, коментира тя.

По думите ѝ сигналът за инцидента е получен в 18:16 ч. на 19 април. Текстът се диктува в 18:18, а в 18:19 линейката потегля. Пристига на мястото на произшествието в 18:23. 

Сунгарска обясни, че не може да кажат защо е имало забавяне в обаждането от момента на катастрофата.

„Получили сме сигнала в този час и отиваме веднага. Екипът се чувства безкрайно обиден, защото с риск за живота си са стигнали за тези 5 мин до мястото на катастрофата“, подчерта тя.

Тя коментира, че на място реаниматорите са опитали да намерят венозен път и да интубират пострадалия, но състоянието му не позволявало това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай