Мигрантите идват. Драма с оградата

Съоръжението, които пази границата ни с Турция, се нуждае от спешен ремонт

Мигрантите идват. Драма с оградата | StandartNews.com

Тревожни данни за състоянието на оградата по границата при очаквания в най-скоро време мигрантски натиск изнесе вътрешният министър бойко Рашков в парламента.

редвижданията са мигрантския натиск да се засили през идните месеци. „До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до нас“, каза Рашков. И съобщи, че увеличението на мигранти през август е със 17 %  повече от  предходния месец юли.

Аларма за състоянието на оградата по гланицата би преди Рашков и премиерът Стефан Янев. Защитното съоръжение по границата с Турция е в лошо състояние и са необходими допълнителни усилия от страна на Гранична полиция и от областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да бъде защитена границата, обясни Янев по време на парламентарния контрол.

Съоръжението не е поддържано - има срутища и пробиви, потвърди и Бойко Рашков. Той обясни, че поддръжката на оградата е била възложена на областните управители в граничните райони, но вероятно заради липсата на финансови средства такава не е извършвана.

"Картината в Афганистан се изменя ежедневно и процесите се отразяват пряко и на въпроса с миграционния натиск. Там движение "Талибан" завзе властта, което създава сложна обстановка в цялата страна и генерира условия за емигриране на гражданите, които виждат опасност за своите семейства. Миграционният натиск не е насочен само към нашата страна", каза Рашков.

По думите му мигрантска вълна ще има в България, Турция и Гърция. 

"В Турция е завършено оградно съоръжение, така също Гърция, която изгради с границата си към Турция оградно съоръжение. Ние също имаме такова оградно съоръжение от няколко години насам. В сравнение с предходната година е известно, че се е повишил шесткратно мигрантския натиск.”, обясни вътрешният министър. И съобщи, че МВР е провело съвещание с представители и на други държавни органи, включително с разузнавателните служби.

Относно ситуацията в България той каза, че е инспектирано оградното съоръжение с Турция.

"Това съоръжение изобщо не е поддържано, на някои места има срутища, пробиви, паднало е на отделни места. Нашата държава е възложила поддръжката на областната оправа на Бургас, Ямбол и Хасково. Това ще наложи да се възстанови оградното съоръжение. Междудругото то е сериозно препятствие срещу нелегалните мигранти, които идват от Турция, за да влязат в България. В момента разполагаме със заявки за финансови средства, които са необходими, за да се възстнаови оградното съоръжение", заяви служебният министър.

"Проведохме и среща с Министерството на земеделието и горите, защото пътищата, които са в близост с граничната линия, са собственост на това министерство. Тези пътища са важни заради патрулите, които вършат своята работа там", допълни още Бойко Рашков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай