Методи на бъдещето ползват неврохирурзи в Пирогов

Нова 3D апаратура в „Пирогов” ще позволява пациентите да бъдат лекувани по съвременен и много по-щадящ начин

Методи на бъдещето ползват неврохирурзи в Пирогов | StandartNews.com

Нова 3D апаратура в „Пирогов” ще позволява пациентите да бъдат лекувани по съвременен и много по-щадящ начин. Подробности за нея представи проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов” и началник на клиниката по неврохирургия. Лично за него медицинските нововъведения са сбъдната мечта.

„За първи път имах шанса да се докосна до такъв тип апаратура в Белгия, за съжаление, преди повече от 20 години. Когато се върнах в България споделих това, което съм видял, с колегите и те казаха, че това са невъзможни неща и никога няма да ги видим реално работещи, още по-малко в България. Факт е, че няколко години по-късно тези системи дойдоха в страната ни.”, разказа пред нова телевизия проф. Николай Габровски.

Професорът коментира дали все по-осезаемото навлизане на техниката в медицината би довело до изместване на човешкия фактор в професията.

„Медицината в голяма степен остава изкуство. Науката започва да заема все по-голяма територия, но за мен винаги, особено в областта на хирургията, изкуството ще контролира процентите, които правят разликата между добрите и изключително добрите резултати. Факт е, че ние все по-често разчитаме на апаратурата и тя става все по съвършена.”, добави проф. Габровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай