Местан бяга от вината за смърта на бебето

Новото му оправдание: Ако съм пресякъл предимство, колата ми трябваше да е ударена отляво

Местан бяга от вината за смърта на бебето | StandartNews.com
Новото му оправдание: Ако съм пресякъл предимство, колата ми трябваше да е ударена отляво

Ден след зловещата катастрофа, при която с участието на Лютви Местан загина 6-месечно бебе, а майка, баща и 10-годишно момченце пострадаха, лидерът на ДОСТ се окопити от първоначалния шок и започна да мисли за спасяването на собствената си кожа. "Единственият начин да не случи това беше аз да не съм там", заяви той при задържането му. "Покрусен съм", написа Местан сутринта във Фейсбук.

ВИЖ ОЩЕ: Местан се извини през фейсбук

Вълкът кожата си мени, но нрава - не. Веднага след като бе пуснат под гаранция от 10 000 лева, Местан даде интервю пред БТВ, в което постави под въпрос вината си:

Ето как се оправдава:
"Ако съм пресякъл предимство, колата ми трябваше да бъде ударена отляво. Да не раздаваме предварително присъди, защото това, което се вижда на снимките, е моята кола, застанала фронтално на пътя.
Истината обаче, че, ако съм пресякъл предимство, тази кола трябваше да бъде ударена отляво, защото завивам наляво.
Всички с очите си трябва да сте видели, че отляво тази кола е непокътната, колата е ударена фронтално, което означава, че съм застанал вече в дясното платно и от удара колата се измества и застава фронтално, че даже леко в посока Гърция".

ВИЖ ОЩЕ: Местан с обвинение за катастрофата

На въпрос дали е успял да говори с пострадалото семейство, Местан каза, че не го е направил, защото е бил задържан.
"Съпругата ми е разговаряла и с бащата, и с бабата и с дядото на починалото бебе, изказала е съболезнования, изразила желание да участва и на погребението. Разбираме болката на тези хора, страданията”, каза още Местан.

Междувременно от Института за пътна безопасност излязоха с първи изводи за мястото на катастрофата. Според експертите й е допуснато безхаберие от страна на стопанина на пътя относно избраните пътни знаци за обозначаване на разклона. "Ограничения на скоростта няма. Ще си припомни ли някой от отговорните институции, че това е първокласен път с интензивен международен трафик, особено през летния сезон, т.е. ползва се от хора, които не познават района и реално биват подведени от пътните знаци?", питат от организацията.

Експертът Богдан Милчев каза, че от 2013 г. до момента на този пътен участък са станали множество тежки пътнотранспортни произшествия, като по-голямата част от тях са на кръстовища.
Движението там е организирано по идентичен начин с участъка в района на свищовското село Горна Студена, където миналата година живота си загубиха четирима футболисти от Павликени.
"Преди кръстовището няма знак за ограничение на скоростта. Поставен е знак "Стоп", но няма хубава видимост, защото от едната страна има завой. Този пътен участък е идентичен с онзи, при който скоро загинаха няколко футболисти", алармира той пред Dir.bg.

Четиримата млади спортисти от Павликени бяха пометени от ТИР през нощта на 12 срещу 13 септември миналата година. Също като при инцидента с Лютви Местан, те са се включвали с колата си в главен път, като и досега остава спорно дали са спазили знака "Стоп" и дали съобразяването с правилника е било достатъчна гаранция за предотвратяване на трагедията.
Кръстовището определено и при катастрофата с Местан е смъртоносно", каза Милчев.

Ето как изглежда пътят - фото бТВ:

Разклон Загорско (място на катастрофата). Какво виждат пътуващите към Маказа:

Разклон Загорско (място на катастрофата). Какво виждат пътуващите към Кърджали:

Разклон Садовица – в съответните посоки:

Разклон Градинка с пешеходна пътека:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай