Мартин Шулц лично ще награди спасителите от "Аспарухово"

Мартин Шулц лично ще награди спасителите от "Аспарухово" | StandartNews.com

Не се дразня, че съм "Любимец 15", но полагам два пъти повече усилия да се докажа, казва евродепутатът Момчил Неков

- Г-н Неков, в началото на седмицата стана ясно, че варненските доброволци, които се притекоха на помощ на пострадалите при наводненията във варненския кв. "Аспарухово", ще бъдат обявени за европейски граждани на 2014 г. Вие ли стоите зад тяхната номинация?

- Така е. Излезе информацията, като инициативата бе приписана на друг човек. Не искам да отправям лични нападки, но смятам, че не е морално хората, които не са направили нищо, да си приписват заслуги. Статутът на наградата е такъв, че само евродепутати могат да номинират кандидати. След това номинациите се оценяват от национално жури, съставено отново от евродепутати, а след това друг състав от членове на Европейския парламент (ЕП) от всички страни членки, излъчва лауреатите. Наградата е изцяло морална и няма материално изражение. Затова и аз призовавам хуманния акт на младежите от Варна да не се използва за оправдаване на нечия дейност или за трупане на личен имидж.

- Какво ви накара да предложите точно тези доброволци за Европейски граждани на 2014 г.?

- Ангажирал съм се с наводненията в България и затова номинирах младежите от Социалния учебен професионален център "Анастасия д-р Железкова". Смятам за естествена логика факта, че ги номинирах. Впечатлих се от тези младежи, защото те са загубили множество материални и нематериални неща, без които повечето от нас мислят, че не могат да живеят. Част от тях са с физически и умствени увреждания, но точно те се притекоха на помощ на хора, претърпели материални загуби. А това е най-трогващото в случая, както и самите истории на тези младежи.

- Кога ще бъде церемонията по награждаването?

- По всяка вероятност награждаването ще се състои през януари в Народното събрание, а след това - в края на февруари, лауреатите ще бъдат почетени и в Европарламента, като лично председателят Мартин Шулц ще им връчи почетните медали.

- Наскоро бяхте обявен за посланик на четеното. Какво точно трябва да означава това?

- Това е обществена инициатива на европейско равнище, която цели да ангажира членовете на ЕП към каузата на библиотеките. За мен е чест да съм сред първите евродепутати, които се включват в нея, защото виждам нейния потенциал. Знам, че председателят на парламента Мартин Шулц, който по професия е книжар, е първият евродепутат, включил се в нея. От България, дотук сме трима - колегите Радев, Кючук и аз.

Идеята на инициативата е да се популяризира дейността на библиотеките, тъй като през последните 20 г. те промениха съдържанието си. Ако допреди години са били единствено хранилища на книжовност, то сега е редно да се превърнат в хранилища на грамотност и образование, да предоставят възможности и информация, които да подпомагат социалната интеграция. Самите библиотеки трябва да бъдат модернизирани, като се дигитализират и в бъдеще предоставят отдалечен достъп до библиотечния фонд на своите читатели.

- Дразните ли се още на названието "Любимец 15"?

- Не бих казал. Този номер е част от мен. Наясно съм, че трябва да полагам два пъти повече усилия, за да докажа, че съм прав и че мога. Отговорността е доста по-голяма, тъй като всички ме гледат под лупа. Едно от най-важните неща за един политик е той да бъде видим. Аз получих тази видимост и сега трябва да я оправдая с действия и инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай