Мангъров пак контра. Удари Ковид-сертификатите

Целта е да се накарат хората да се ваксинират, каза лекарят политик

Мангъров пак контра. Удари Ковид-сертификатите | StandartNews.com

Доц. Атанас Мангъров пак има възражения. Този път срещу Ковид-сертификатите, които дават възможност за пътуване и вече се изискват на много места в Европа.

Излиза, че целта на тези сертификати е не да се удостовери това, че човек е безопасен, а да се накарат хората да се ваксинират,  каза началникът на Детска клиника към Инфекциозна болница на партиен брифинг на АБВ.

"Целта на електронния сертификат е докаже, че човекът не е опасен за себе си и за околните и този сертификат могат да получат хора, които са изкарали COVID. Само че прекарването на заболяването се удостоверява не с установяване на наличие на антитела, както е нормалната медицинска практика, а чрез това, че човекът в рамките на шест месеца назад е имал положителен PCR тест за COVID и е бил карантиниран. Като се има предвид, че чувствителността на PCR тестовете е около 80%, човек може да е бил положителен за COVID, но да е нямал всъщност заболяването и обратното. Тоест, за да се установи дали някой е изкарал COVID би трябвало да се изследват неговите антитела, което не се прави", обясни доц. Мангъров, цитиран от „Фокус”.

Той заяви, че другият начин да получиш сертификат е да имаш две дози ваксини, но това, че си се ваксинирал не означава, че човек има нужния имунен отговор в 100% от случаите и това също се проверява с това има ли антитела. Според него е странно, че се акцентира върху това дали човек е боцкан, или не. Той добави, че е безсмислено хора с антитела, но безсимптомно протичане на COVID да не могат да имат сертификат, ако не се ваксинират.

"Излиза, че целта на тези сертификати е не да се удостовери това, че човек е безопасен, а да се накарат хората да се ваксинират", подчерта доц. Мангъров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай