Любимец на Саура свири във Варна

Хорхе Пардо събира фенове на джаза и фламенкото в Летния театър

Любимец на Саура свири във Варна | StandartNews.com

Варна. Хорхе Пардо, обявен за най-добрия джаз музикант на Европа за 2012-а, ще свири в Летния театър на Варна на 20 август от 21 часа. Маестрото на флейтата и прочут саксофонист е първият испански музикант, носител на това признание. Дълги години той е част от групата на Пако де Лусия, бил е на една сцена с Чък Къриа, Камарон де ла Исла, Томатито и Чано Домингес. Пардо е сред водещите фигури в съвременния иберийски джаз и фламенкото от 70-те години до днес с повече от 150 концерта на година, 20 самостоятелни диска зад гърба си и участия в множество различни проекти.

Хорхе Пардо започва да се занимава с музика от дете, като първо свири на китара, но много скоро е завладян от магията на духовите инструменти. Стартира силно с участия в групите на Педро Итуралде, Диего Караско и Мануел Солер. Скоро пътят му се пресича и с Пако де Лусия. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo. Освен това сътрудничи и с млади артисти от школата Amor de Dios. Това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото. Любимец и на прочутия режисьор Карлос Саура, Пардо често звучи в саундтрака на неговите филми.

С огромния си опит от свирене в клубове, театри и концертни зали и с талант, Хорхе си създава неповторим стил и специфично звучене. Наскоро издаде най-новия си албум "Huellas" ("Следи"), комбинация между джаз и фламенко, който варненци ще чуят. Той ще омагьоса своите почитатели в компанията на едни от най-добрите музиканти на Испания - китариста Хосеми Кармона и перкусиониста Бандолеро.

Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио е организиран от "Джаз плюс" и посолството на Испания. Билетите на цени от 15 до 25 лв. се продават на касите на Летния театър и ДКС-Варна, в мрежата на Тикет Плюс и онлайн на www.ticketplus.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай