Панови купили на „шокиращо ниска“ цена

Изводът е, че фирмата "Артекс" продава на загуба, твърди журналист

Панови купили на „шокиращо ниска“ цена | StandartNews.com

Като „шокиращо ниска“ цена определи журналистът от breaking.bg Стефан Ташев цената, на която съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета, е закупила луксозен апартамент в блок на "Артекс".

„Дали е законно или не – изводът е, че фирмата „Артекс” продава на загуба. Самата Панова каза, че са близки приятели с фамилията, която е собственик на фирмата. Съпругът на госпожа Панова е магистрат първо в Софийския административен съд, после във Върховния административен съд. Въпросът е дали около неговото приятелство с въпросите бизнесмени има някакъв конфликт на интереси”, каза още Ташев.

От справка в Имотния регистър става ясно, че две години преди брака си с Панов, фирмата на Елисавета – „Ганева 2000“ е придобила право на строеж на апартамент от 172 кв.м. и два гаража в квартал "Изгрев". От нотариалния акт, с който NOVA разполага, става ясно, че цената на апартамента е 81 000 евро или около 400 евро на квадрат. Към онзи момент имотът е преди получаване на акт 14, а плащането е уговорено на два транша. Потърсихме Елисавета Панова и Лозан Панов  за коментар, но те не отговориха на телефонните обаждания. Според информации кумовете им са собствениците на „Артекс”. Пред "Капитал" Панова казва, че семейство Мирянови са им кумове, но те се запознали с Лозан Панов две седмици преди да сключат брак.

„Живеем в една много интересна ситуация, в която всичко което е законно е морално. Струва ми се, че българските граждани имат пълното основание да са недоволни от един много прост факт. Досега говорихме за обръч от фирми около политиците, струва ми се, че Апартаментгейт разкрива един друг сериозен обществен, политически и икономически социален проблем, а именно - около фирмите вече сякаш започва да се формира и осветлява един обръч от политици, обръч от хора от властта, от магистрати. Ако приемем хипотезата, че Панов е в конфликт на интерес за това, че крупни предприемачи са негови кумове, тогава аз ще задам въпроса какъв е проблема след като г-н Горанов беше оправдан, че не е в конфликт на интереси, защото живее в апартамент на своя кум”, коментира журналистът Асен Генов.

Според него единственият изход от ситуацията е Сметната палата да провери всички хора по високите етажи на властта за подобни несъответствия между пазарните и покупните цени на техните собствености.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай