Летният сезон зависи от депутатите

Националният борд по туризъм притеснен, че плавен казус блокира концесиите на плажовете

Летният сезон зависи от депутатите | StandartNews.com

Независимо че седмици наред народните представители са се вторачили в изборното законодателство и преференциите, друг закон плаче за спешна промяна, ако искаме да не се провали летния туристически сезон.

Най-голямата работодателска организация в сектора - Националният борд по туризъм, вече изпрати до шефа на парламента Цвета Караянчева писмо, в което изразява силно безпокойство, че концесиите на плажове са стопирани от правен казус. Той започна още с решението на депутатите от 1 януари 2019 година, откогато процедурата по отдаването на плажовете става вече по Закона за концесии. Това наложи  изготвянето на специална наредба, чието приемане обаче няма как да се случи, защото има обжалване, а заседанието на ВАС е насрочено едва за средата на юни.

За да не се провали сезонът и да се успокоят големите туроператори, които още отсега искат и сключен договор със стопанина на плажа, туристическите шефове молят депутатите да направят нещо просто: Да върнат концесиите за  морските плажове по Закона за устройство на Черно морското крайбрежие, както е 2006 г насам.

Процедурите следва да улесняват бизнеса, така че да бъде стимулиран да кандидатства за морски плажове, а не да бъде спъван с тежки административни процедури, пише шефът на сдружението Красимир Гергов. Той припомня, че сектора прави 12% от БВП, в него 70% е делът на летния туризъм, а заетите са 335 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай