Лъсна разтърсваща тайна за пейджърите-убийци. Идват ли от България?

Става дума за съвременна технология имайки предвид масовостта, която се получава при един такъв взрив

Лъсна разтърсваща тайна за пейджърите-убийци. Идват ли от България? | StandartNews.com

Пейджърите, които се взривиха в Ливан, като убиха и раниха, стотици членове на групировката "Хизбула" няма как да идват от България, смята експертът по взривни устройства проф. Станчо Петков.

В България не е възможно да се произведат пейджъри-бомби, категоричен бе той в интервю за бТВ.

„Става дума за съвременна технология имайки предвид масовостта, която се получава при един такъв взрив. Устройството се активира чрез сателитна връзка. Едновременно могат да се взривят десетки такива устройства, които се притежават от различни граждани“, посочи експертът.

Проф. Петков поясни, че самото устройство притежава източник на захранване – това е батерията в самия пейджър. „Процесите се активират по същия начин, по който човек получава някакво съобщение на мобилния си телефон“, каза той.

Според него не е проблем да се направи едно такова устройство, но е далеч повече време отнема организирането на атентати с мащаби като тези в Ливан и Сирия. Това налага организирането на производството на десетки или стотици такива устройства, както и тяхното разпространяване, така че да се постигне поставената цел.

„Това може да се организира за няколко месеца, като е имат предвид съвременните технологии и факта, че хората масово ползват такива средства за комуникация. Такова нещо обаче не може да се направи в гараж, необходима е поточна линия. Ние не можем да произведем такива устройства, въпреки опитите да бъдем нападнати по тази линия“, поясни проф. Петков.

Той предположи, че устройствата вероятно са произведени някъде в Азия - вероятно става дума за високотехнологична страна, в която се произвеждат чипове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай