КЗП: Внимавайте за цените по плажовете!

Сигналите от родни туристи за провалена почивка по българското Черноморие са малко

КЗП: Внимавайте за цените по плажовете! | StandartNews.com

Сигналите от родни туристи за провалена почивка по българското Черноморие са малко, обяви в ефира на Сутрешния блок на БНТ Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

"Да, работят и хотели, а и ресторанти, но не още в пълния си мащаб и ще отнеме време браншът да се стабилизира. Жалби има за провалени почивки, например ако даден човек си е резервирал отдавна ваканцията, но в настоящия момент хотелът не работи, заради кризата с коронавируса. В този случай, ако пътуването им е отменено заради извънредното положение, тогава туристът ще има възможност или да получи ваучер от съответния туроператор, или съответно ако не е съгласен, да си иска парите, но ще ги получи в 12-месечен срок от отмяната на извънредното положение. Нашият съвет е да изчакат и да се опитат да предоговорят с туроператора почивката си", посочи той.

Арсенов предупреди туристите по родните плажове да внимават за цените на плажните принадлежности, да четат, за да не плащат колосални суми за чадъри, шезлонги, барбарони и т.н.

"Търговците се опитват и ще привличат туристите с атрактивни оферти", каза Арсенов, но и предупреди плажуващите да четат информационните табели на плажа, менютата в ресторантите, за да не вгорчат именно цените почивката им.

По думите му изискването за попълване на електронен формуляр за влизане в Гърция ограничава нашите права за придвижване.

"Но тези ограничения са обективно предпоставени от големия риск за здравето, който имаме от заразяване с коронавирус", отбеляза Арсенов.

"Българинът, особено когато пътува в чужбина, трябва да се запознае с мерките за предпазване във всяка една страна, защото ако предположим, че в България сме много добре запознати, то е добре да видим в страната, в която ще пътуваме, какви са специалните изисквания, за да не се окаже, че сме глобени или пък изобщо да не ни допуснат, защото то ще е по вина на туриста, ако не се е запознал, или пък не е попълнил декларацията, например за Гърция", настоя експертът.

Съветът на КЗП е: Ако сами си правим резервация за хотел в Гърция, да е с възможност за безплатна анулация, именно заради изискванията за попълване на е-формуляр от южната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай