Кунчев каза кое е по-опасно–гласуването или молът

Ваксинираните трябва също да се пазят, обясни доцентът

Кунчев каза кое е по-опасно–гласуването или молът | StandartNews.com

Кое е по-опасно – гласуването или молът? Определено, посещението в мола носи повече рискове от заразяване с коронавирус, тъй като контактите на хората са повече. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за бТВ. По отношение на хипотезите, че машините за гласуване крият опасност от заразяване, тъй като много хора ще пипат бутоните им, Кунчев бе категоричен, че рискът е идентичен с този от използването на общата химикалка при попълването на хартиени бюлетини в тъмната стаичка. Ще вземем всички предпазни мерки, ще има дезинфектанти, които хората да ползват преди и след гласуването си, помещенията за вот редовно ще се проветряват, в тях няма да има струпване на хора, категоричен бе експертът.

Задължително е хората да се пазят след първата доза ваксина, заяви доц. Ангел Кунчев. И обясни: „Все още няма доказателства, че веднага след първата доза всички получаваме такова ниво на имунитет, което е предпазно и със сигурност не могат да се разболеят. Вероятно с по-високите нива ние няма да караме тежко заболяването, но все пак идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите на ваксината не гарантират, че само с една доза ще се осигури имунитет.".

Така доц. Кунчев опроверга имунолога от БАН проф. Андрей Чорбанов, който попита какъв е смисълът човек да се пази, щом е ваксиниран. "Не искам да влизам в спор с доц. Чорбанов, но заради хора като него и доц. Мангъров хората не знаят на кого да вярват и има разделение в обществото", заяви експертът.

"Най-голямото количество ваксини, което сме поръчали е на "Астра Зенека", защото тя е произведена по по-познат метод от иновативните иРНК ваксини за Пфайзер и на Модерна, обясни още доц. Кунчев. Той призна, че инжекцията на „Астра Зенека” е близка до руската ваксина.

"Астра Зенека" бе направена по по-позната технология и бе доста по-напред в получаването на разрешение и е една от първите, която очаквахме да пристигне", каза още доц. Кунчев. До момента имаме 6 договора за ваксини, но вече се водят преговори и със седма фирма.

"Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва", допълни доц. Кунчев. "Предполагам, че редът ми за ваксинация ще дойде в следващите 1-2 седмици, в момента, в който завършим имунизацията на колеги, които наистина работят на първа линия като сина ми ", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай