Кунчев иска задължителна ваксинация за два държавни сектора

Няма 100% ефективна ваксина в света и никога не е имало, изтъкна главният държавен здравен инспектор

Кунчев иска задължителна ваксинация за два държавни сектора | StandartNews.com

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев призова за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост от Covid-19 маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Във Велико Търново, където участва в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, доц. Кунчев заяви, че настоява за въвеждане на задължителна ваксинация за два държавни сектора, предаде БНР.

Единните ограничителни мерки да се въведат при областите със заболеваемост от над 350 на 100 000 население, но при актуализация на бюджета, посочи доц. Ангел Кунчев:  

„Ако до тогава бъде приета актуализацията на бюджета и Министерски съвет разполага реално със средствата, които е предвидил, това ще позволи директно включване на компенсационни икономически мерки веднага след налагане на ограничителните, което е много важно“. 

Главният държавен здравен инспектор подновява предложението си ваксините да станат задължителни в два сектора: 

„За мен е важно медицинските специалисти и работещите в социалните заведения на този етап, като начало да бъдат имунизирани“. 

Обсъжда се ваксинацията да стане задължителна и в образованието при педагозите. 

Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5 на сто от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани. 

„Не искам да ме разбирате неправилно – няма 100% ефективна ваксина в света и никога не е имало“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай