Кукери плашиха злите сили в Хасково (СНИМКИ)

Празникът е част от международен фестивал

Кукери плашиха злите сили в Хасково (СНИМКИ) | StandartNews.com

Кукерски, коледарски и фолклорни групи от цялата страна изпълниха със звук на чанове, песни, танци и обреди Хасково днес по време на Четвъртия фестивал на коледарските и маскарадни групи, съобщиха от общината. Празникът е започнал с шумно и пъстро шествие през централната част на града до площад "Свобода".

Там с изпълнения на Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солист Тонка Колева е бил открит фестът, наситен с много забавления, игри и кръшни хора. Изпълнени са били ритуали за прогонване на злите сили от различни краища на България. Според народния календар от Коледа до Йордановден са т.нар. "мръсни" или "поганни" дни. Тогава се появяват нечисти сили, които народът прогонва с много шум, смях, песни и танци, припомниха от общината.

Фестивалът е организиран от община Хасково и "Общество за фолклор", уточниха от администрацията. Лично председателят му акад. Крум Георгиев е гостувал на фестивала, тук е бил и вдъхновителят на коледари и кукери Николай Николаев. Зам.-кметът Мария Вълчева се е включила в празненството и е поздравила жителите и гостите на Хасково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай