Край. Няма да плащаме винетки два пъти

Заради техническа грешка при електронното й закупуване

Край. Няма да плащаме винетки два пъти | StandartNews.com

Досега много шофьори бяха принудени да заплащат по два пъти за електронна винетка плюс компенсаторна такса от 70 лева, след като са спирани по пътищата от БГ Тол и се е оказвало, че нямат валидна винетка, защото са направили грешка при въвеждането на задължителните реквизити – регистрационен номер на колата или държава на управление.

Група депутати от ГЕРБ предложиха промени в Закона за движение по пътищата, които ще се гледат утре, става ясно от сайта на парламента. Мотивите им са, че след анализ на постъпилите жалби и сигнали от собственици на превозни средства  най-честите грешки са абсолютно невиновно въведени грешни данни в системата.

Преди няколко месеца шефът на Урологията в УМБАЛ "Пловдив" проф. д-р Димитър Шишков сигнализира пред „Марица” за още по-странен бъг в системата на БГ Тол.

При въвеждане на данните за собствения му лек автомобил от падащото меню за държава автоматично се зареждала Германия. Първият път известният лекар не забелязал грешката и така се оказал с невалидна винетка.

Сумата от 97 лева потънала. Наложило се да плати и 70 лева компенсаторна такса, след като го патрул го спрял, и още веднъж да си купи документа.

Според предложените промени решение за такива казуси вече ще има  -дадена е възможност при сгрешени данни за регистрационния номер, категория на МПС, държава на регистрация и др. собственикът да поиска промяна.

След безспорно доказателство, че в България не съществува такъв автомобил / а това е много лесно за служителите на БГ Тол/, корекцията ще бъде допусната, става ясно от заложените текстове. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай