Четвъртък,

Коя е любимата фраза на българите

От: Редактор -
A
A
A

Коя е любимата фраза на голяма част от българите след 30 години демокрация? Според изследване на "Галъп интернешънъл" се оказва, че това е "Съсипаха я тази държава".

Близо 75 процента от нас я споделят, както и други клишета и иронични фрази, характерни за изминалите години. Тук е без значение дали става дума за щампа по инерция или пък за истина.

Почти всички са убедени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински - за разлика от сега.

Само 42% казват "никога няма да се оправим". Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение "манталитетът у нас е лош".

 Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи

54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много. 45% са тези, които смятат, че при Живков е било по-добре, но има и цели 33% което нямат мнение.

По някои въпроси обаче всички реагират единно - например, убеждението, че преди храната е била по-добра.

Новите генерации почти не знаят дали Костов, Държавна сигурност и т.н. са виновни. Естествено, младите са и най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че "никога няма да се оправим".

Тагове: Преход Фраза

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички