Кой и как ще обнови площад „Света Неделя“?

Международното жури е търсило опит в работата с културно наследство, участие в конкурси, както и качествата на предложенията, стана ясно при обявяването на финалистите днес

Кой и как ще обнови площад „Света Неделя“? | StandartNews.com

Архитектурни екипи от Франция, Русия, Италия, както и един български екип, продължават във втората фаза на конкурса за идеен проект за обновяване на площад „Света Неделя“. Международното жури е търсило опит в работата с културно наследство, участие в конкурси, както и качествата на предложенията, стана ясно при обявяването на финалистите днес. Ако няма обжалване, до края на ноември 7-те екипа трябва да представят и конкретните си идейни проекти и да бъде избран победител. Пари за реалното изпълнение на обновяването на площад „Света Неделя“ обаче тепърва ще се търсят.
 
Общо 14 бяха кандидатите, които се явиха на конкурса за идеен проект за площад „Света Неделя“. Осем от тях бяха чуждестранни, а шест – български. Сред българските имена бяха и проектантите на „Графа“ от студио „АДА“, но те не бяха допуснати до втория етап на конкурса. Единствени сред българските кандидати до втори кръг стигат „Конкурент 90 ООД “. Сред другите шест финалисти пък са архитектурни студиа от Франция, Русия и Италия.
 
По какви критерии за класирани всички те за втория етап от конкурса обясни архитект Григор Дойчинов, член на журито:
 
„Една група критерии засягат доколко екипите, които кандидатстват за втори тур, са се занимавали с обекти в сферата на културно-историческото наследство и археологията. Друг много важен фактологичен критерий е дали проектите, които кандидатите внасят, са резултат на национални, локални или друг вид конкурси. Другият много важен елемент е качествената оценка на това, което се предлага“.
 
Некласираните участници в конкурса имат 10-дневен срок да обжалват решението на журито. След това, ако няма обжалване, в края на ноември трябва да бъде ясен и проектът победител. Той ще получи премия в размер на 70 000 лева, премирани ще бъдат и останалите четири проекта в топ 5 на конкурса.
 
250 000 лева пък ще бъдат отделени за изготвянето на работен проект.
 
Колко ще струва самото обновяване на пространството около „Света Неделя“, както и откъде точно ще дойдат парите обаче все още не е ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай