Ковид се събуди. Притеснителни данни

Тревогата се върна, броят на заразените расте

Ковид се събуди. Притеснителни данни | StandartNews.com

Ковид се събуди. Над двоен ръст на заболелите има у нас за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната.  В Гърция отчитат още по-голям брой на заразените, предупреди директорът на Националния център за заразни и паразитни болести  проф. Ива Христова пред БНР.

Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32. Не се очаква голяма вълна, но ще продължават да растат, каза тя. Успокоените й е, че ръстът на болните няма да е висок.

Това е Омикрон, няма промяна в симптоматика и няма повишение на нивото на хоспитализации, но е сериозно заболяване, обясни проф. Христова.

Тя предупреди, че вирусът започва с дразнене в гърлото, болка, кашлица, хрема и характерната отпадналост, която не позволява да се изпълняват ежедневните задължения.

"Вирусът не остава само в гърлото, навлиза в кръвта и дава системни оплаквания. Има възможности за усложнения, свързани с навлизането на вируса в кръвта и увреждане на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове", каза директорът на НЦЗПБ и обясни механизма на промяна на вируса и появата на десетките разновидности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай