Комисар Николов: Язовирите са под контрол

Единственото изключение е язовирът над Костинброд, за чийто преливник се работи по възстановяването

Комисар Николов: Язовирите са под контрол | StandartNews.com

„Всички язовири на територията на страната са под контрол, 3-4 преливат в преливниците, но няма язовир, който непосредствено да застрашава живота на хората.“

Това обясни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. Комисар Николай Николов след заседанието на новообразувания Национален щаб за защита при наводнения, предаде Монитор.

"Единственото изключение е язовирът над Костинброд, за чийто преливник се работи по възстановяването, за да не наводни кварталите в близост", допълни експертът.

„Най-тежка е ситуацията в Западна България. Най-напрегнато е в Столична община – община Нови Искър, село Мировяне, река Блато вдигна много нивото и се наложи за защита на гражданите да се строят диги. Нещо повече, обмисля се частична евакуация на засегнатите къщи. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота, но екипите на ГДПБЗН, полицията и Столична община са на място, за да помогнат. Предвид изпускането на язовир Студена и високите скатни води, повишиха речните води на река Конска и река Струма, което наложи обявяване на частично бедствено положение в град Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни. В община Струмяни при един от завоите си застрашава газопровода България – Гърция. Прави се всичко възможно той да бъде защитен, последната оценка е, че предприетите до този момент мерки са задоволителни. В Радомир има наводнени няколко къщи, за съжаление и помпената станция за питейна вода е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и евентуално 2-3 дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция“, обясни шефът на пожарната. Засегнати къщи има и в Батановци. Залят е пътят Перник-Радомир.

В столицата се изграждат модерни водни диги, които да се справят с повишеното ниво на язовирите. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че най-тежка остава ситуацията в Нови Искър и районите Надежда и Връбница. „В "Требич" екипите на районното кметство работят и в момента отводняват училището. В Мировяне бяха монтирани защитни диги. Основната ни задача беше да намалим нивото на реките, но най-важното беше да не допуснем да се залеят цели населени места, защото имаше такава непосредствена опасност. Екипите ще продължат да работят през цялата нощ, имаме координация с пожарната и полицията, както и всички останали служби ни съдействат, за да помогнем на хората. Опасност от компроментиране на дигите все още има“, обясни Фандъкова. Тя съобщи за пренасочени автобуси, вследствие на наводненията. Това са превозни средства от градския транспорт по линии 23, 26 под моста на Курило.

Министърът на вътрешните работи заяви, че по време на заседанието на Щаба за защита по наводнение са предприети действия по обезпечаване на дежурства на хора, които са готови да реагират при влошаване на обстановката в страната. В момента са организирани постове, а служители на министерството извеждат хора от домовете им по местата, в които това се налага.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че в около 100 населени места има прекъснато електрозахранване. Те са на територията на Видин, Враца, Монтана и София област. Екипи работят на място за отстраняване на проблемите.

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че три пътнически и три бързи влака не могат да продължат пътя си в момента. Осигуряват се алтернативни трасета на жп транспорта. В страната няма бедстващи хора.

Прогнозите са, че дъждовете ще спрат, но ще застудее. Ще вали и сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай