Кога плодовете стават отровни?

Ябълките са особено опасни според учените

Кога плодовете стават отровни? | StandartNews.com

Не винаги е добра идея да използваме дори леко развалени плодове за компот или сладкиши. Испански учени от Политехническия университет във Валенсия съветват да не правим още повече, ако една трета от повърхността на плодовете е развалена, пише Монитор.

Ябълките са особено опасни според учените. Микотоксините се появяват в изгнили плодове, които често се разпространяват в привидно чистата част на плода.

Тези токсични вещества могат да доведат до хронична интоксикация, която заплашва със сериозни здравословни проблеми, включително развитие на рак (особено на черния дроб и бъбреците), предупреждават експертите. Микотоксините не изчезват по време на термичната обработка. Затова е по-добре да изхвърлите дори леко развалени плодове.

Микотоксините се произвеждат от някои видове плесени, които могат да паразитират върху много видове хранителни продукти: зърнени храни, сушени плодове, ядки и подправки. От няколкостотин известни днес микотоксини около десет могат сериозно да навредят на здравето. Много учени казват, че тези токсични вещества влияят на имунната система и провокират рак.

Гниещите ябълки и продуктите от тези плодове (особено пресния сок) съдържат силно токсичния микотоксин патулин. Този токсин може да се намери и в други развалени плодове. Отравянето с патулин при животни засяга черния дроб, далака и бъбреците, както и имунната система. При хората патулинът може да причини стомашно-чревни разстройства и повръщане.

Опасни са и афлатоксините, които се произвеждат от някои видове плесени, растящи в почвата, разлагаща се растителност, сено и зърнени култури. Тези гъбички често атакуват зърнени култури, маслодайни семена, подправки и ядки. Токсините могат да се открият в млякото на животни, хранени със замърсени фуражи. Във високи дози афлатоксините могат да доведат до остро отравяне, което може да увреди черния дроб и бъбреците.

За да избегнете отравяне, по-добре е да купувате качествени плодове и зеленчуци, пресни зърнени храни и ядки, а също така да следвате правилата за съхранение на храната. И изхвърлете развалените продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай