КНСБ с нови данни за издръжката. Има ли изненади

Доходът, необходим за издръжката на живот нараства с 0.1% на тримесечна база

КНСБ с нови данни за издръжката. Има ли изненади | StandartNews.com

КНСБ с горещи данни. 

2616 лв. са необходими за издръжката на живот за едно тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14-годишна възраст. Така всеки един от двамата работещи членове на семейството трябва да получава чисто по 1308 лв. на месец, за да достигне сумата за издръжка на живот - 2616 лв. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров при представянето на резултатите от традиционното наблюдение на потребителите цени и заплатата за издръжка на живот за третото тримесечие на 2024 г.

1454 лв. са необходими за един работещ, сам живеещ човек. 32% от българите продължават да получават до 1000 лв. месечна заплата. Доходът, необходим за издръжката на живот нараства с 0.1% на тримесечна база и 1.9% на годишна база.

Факторите, които повлияха за изменение на дохода за издръжка на живот е цената на природния газ, която през септември, спрямо юни месец бележи лек ръст от 3.9%. Другата причина за нарастване цената издръжката на живот е тока за бизнеса, при който се отчита ръст от 5% на годишна база, достигайки до осреднена цена от 209 лв. за мегаватчас, при 199 лв. за същия период на 2023 г.

Следващата причина за нарастване на цената за издръжката на живот е повишаване на изкупната цена на слънчогледа с 21.1% спрямо септември 2023 г. Започва и плавно поскъпване на олиото с 5-10%. И поредната причина - на световните борсови пазари цените на зърнените стоки се повишават, следствие от намаляващите запаси в световната търговия, потенциали засушавания и несигурността в руската и украинската политика за зърнените култури. Предпоставки за движение на цената нагоре има при цените на хлебна пшеница, ечемик, царевица, слънчогледово олио и захар.

КНСБ отчете намаление в нехранителната промишленост. При преработващата промишленост се отчита намаление с 0.7%, при производството на лекарства намалението е с 6.1% и при химическата промишленост намалението е с 6.4%.

Синдикатите обаче отчитат сериозен ръст на цените при производството на облекло с 3.8%, производството на напитки с 3.7%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти с 9.6%, производството на мебели с 11.3%, добивната промишленост с 9.1% и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ със 7.7%. Ръст на цените има и в областта на образованието и свободното време с 4.2% на годишна база, ученическите пособия нарастват с 8.1% и личната хигиена нараства с 6.5%.

Нещо повече - на годишна база нарастват плодовете и плодовите консерви с 5% и зеленчуците с 5.4%, месото и месните продукти с 1.8%, яйцата с 1%, мазнините с 3.1%, колбасите нарастват с 3.9%, хляб и хлебни изделия с 0.7%, оризът с 5.6% и безалкохолните напитки с 4.3%. КНСБ отчита намаление на годишна база при захарта със 7.9%, картофите с 5.7% и зелето с 13.5%.

В обобщение президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че настоява за изготвяне на дефиниция за официално измерване от страна на държавата на "Заплата за издръжка", в бюджет 2025 да се заложат достатъчно средства за провеждането на обща хоризонтална политика по доходите, която да води до поне 10% ръст на заплатите и подходящи мерки за рестарт на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай