Понеделник,

Книгоиздатели благодариха на Пеевски и Борисов

От: Редактор -
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски бяха поздравени за самоинициативата за намаляване на данъчната ставка за книгите от изпълнителния директор на издателство “Сиела“ Веселин Тодоров и Десислава Алексиева от Асоциация “Българска книга“ в предаването „Социална мрежа“ по Канал 3.

“Трябва да благодарим на министър-председателя Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски за мярката, който пръв повдигна темата преди година и нещо. Трябва да се казват имената на тези хора“, каза Тодоров по отношение временната мярка за по-ниско ДДС в сектора.

Алексиева и Тодоров изразиха надежди, че мярката ще бъде трансформирана в постоянна, тъй като трайното намаляване на цената на книгите не може да се очаква след една временна мярка. Тя даде за пример Швеция, където в крайна сметка приходите за държавния бюджет са се увеличили, когато ДДС е било понижено. Причината е в ръста на потреблението.

“Надявам се, че догодина по това време ще можем отново да благодарим на г-н Борисов или който и да е министър-председател, като мярката за постоянно намаляване на ДДС за книгите бъде предложена и приета“, допълни Веселин Тодоров.

Трите месеца на изолация се оказаха неблагоприятни за книгоиздаването, тъй като българите са си спестили разходите за литература. Добрата новина е все пак, че детската литература е отчела ръст за сметка на другите видове развлекателни заглавия.

“Младите родители са изключително внимателни в избора на книги и смятат четенето за изключително важна част от образованието на децата. Започнаха постепенно да се променят нагласите, че на детето трябва да започне да се чете едва, когато започне да говори.

Сега на децата се чете още от ранна възраст. Това е чудесен начин за обогатяване на българския език“, коментира Десислава Алексиева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички