Хиляди се жалват от фирмите за бързи кредити

Повече от 3 хиляди жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила за три години омбудсманът Мая Манолова

Хиляди се жалват от фирмите за бързи кредити | StandartNews.com

Повече от 3 хиляди жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила за три години омбудсманът Мая Манолова. Според нея, при тези фирми няма ефективен контрол от държавата. Според сигналите до Манолова, има неравноправни клаузи в договорите за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

Омбудсманът иска законодателни промени, които да ограничат таксите, дължимите суми да не се променят едностранно от фирмите и да не се изискват банкова гаранция или поръчител. Мая Манолова настоява и да бъде приет Закон за частния фалит.

„България е в топ 5 по лоши кредити. Изискванията, които представят пред клиентите си фирмите за бързи кредити, са трудно изпълними или неизпълними. Имаме случай с така наречените „кредити за 1 лев”. Да, лихвата наистина е за 1 лв., но задължението да бъде сключен договор с гарант, докарва възнаградителната лихва до ниво от 130%”, заяви Манолова.

По думите и все още има договори в празни полета, без погасителен план, задължение за подписване на запис на заповед. Тя спомена и за онлайн договори, при които клиентът няма пълна информация какви са условията на бързото кредитиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай