Хасан Адемов каза за проблем с втората пенсия

Има опасност да не приемем промените до 5 март

Хасан Адемов каза за проблем с втората пенсия | StandartNews.com

Има опасност да не приемем до 5 март промените в Кодекса за социално осигуряване. По този законопроект се работи от няколко години и от няколко социални министри.

Основното беше да се уреди фазата на изплащане на така наречената втора пенсия, която трябва да започнат да получават първата кохорта пенсионери. КФН обаче реши да внесе 36 страници доклад в НОИ, които тотално променят смисъла на законопроекта, внесен от Министерски съвет.

Това показва за пореден път, че липсва всякаква координация между държавните органи. Сега ние в Социалната комисия трябва да приемем промените в много съкратени срокове и не знам дали ще успеем.

Това обяви пред БНТ депутатът от ДПС и председател на Социалната комисия д-р Хасан Адемов по повод темата за втората пенсия.

"Не мисля, че някой се опитва да прокара идеята хората да получават по-малки пенсии. За мен има много тънък елемент, който защитава както интересите на частните пенсионни фондове, така и интересите на осигурените лица.

От 2002 година насам доходността на всички частни пенсионни дружества е положителна. Няма опасност осигурените лица да загубят своите вложения", категоричен бе той.

"Няма как с осигуряване от 18-20 години да се очаква да се получи по-голяма пенсия от тази от НОИ. Със сигурност мога да кажа, че две пенсии ще бъдат повече от една.

Няма как, ако хората не внасят своите вноски на база реалните си доходи, да получават по-висока пенсия. Трябва да се говори и обяснява много по темата на обществото и то на разбираем език, за да постигнем желаните резултати", завърши д-р Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай