Хаджигенов показа укрити кадри. Брутално полицейско насилие!

Полицаи удрят и ритат

Хаджигенов показа укрити кадри. Брутално полицейско насилие! | StandartNews.com

Непоказвани досега записи от камерите на НСО на входа на Министерски съвет, запечатали бруталното полицейско насилие над протестиращи българи по време на летните митинги срещу Борисов миналата година, показа адв. Николай Хаджигенов. Това стана на заседание на водената от него временна парламентарна комисия за разследване на насилието.

Кадрите са от 10 юли 2020 г. На тях се вижда как полицаи удрят и ритат протестиращи под колоните на Министерския съвет. Един от униформените във въздуха протестиращ, който вече е с белезници и го хвърля върху останалите, които също са принудени да лежат в близост до една от колоните почти един върху друг

От записите ясно се вижда как полицаи влачат и бият протестиращи. Зад една от колоните има около 7 души, нахвърляни един върху друг. В побоя се включва и полицайка.

Хаджигенов съобщи, че от 15 юли миналата година се опитва да получи тези кадри които са били укривани от Националната служба за охрана. Чак вчера, към 17 ч.  записите са били получени чрез "специален куриер от Бойко Рашков", каза Хаджигенов. Той поясни, че те са били иззети още при една от проверките, инициирани от МВР и прокуратурата, след които е бил отстранен и Младен Маринов.  По думите му подобно укриване на доказателства само по себе си е престъпление.

Предишното ръководство на МВР отрича да е било упражнявано полицейско насилие по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3".

Хаджигенов добави, че ако протестиращите са били военнопленници, подобно държание спрямо тях би се считало за нарушение на Женевската конвенция. Според него е имало опит кадрите да бъдат скрити и да не се предоставят на комисията.

Пострадалите имат повдигнати висящи обвинения за хулиганство, подчерта още той.

Относно действията на 10 юли Хаджигенов отбеляза  че са били абсолютно целенасочени: "Влязоха в тълпата, отвлякоха 11 души, задържаха ги... това се прави нарочно".

Хаджигенов разказа цялата одисея около получаването на записите от камерите на НСО. Още миналата година той изпрати до медиите сканирано копие от отказа на началника на НСО - подполковник Милен Русев, от 17 юли 2020 г. Във въпросния документ се посочва, че НСО "няма законова възможност да предостави исканите записи". Причината била, че лични данни, каквито имало на записите, се предоставяли "само на органите за защита на националната сигурност". Тогава Хаджигенов искал кадрите в качеството си на адвокат. В този смисъл отказът е неоправдан, коментира още той в комисия.

Хаджигенов отправи въпрос към служебния премиер Стефан Янев и към президента Румен Радев: "Допустимо ли е подобно поведение от началника на службата за охрана и прикриване на престъпление" В чий интерес е - в интерес на правосъдието? И ако случайният отговорът е положителен, бих искал да попитам тогава докога Емил Тонев ще бъде началник на НСО?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай