КАТ поставя шофьорите под пара през уикенда

Проверките са насочена към водачите по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища

КАТ поставя шофьорите под пара през уикенда | StandartNews.com

Започва полицейска акция по пътищата на цялата страна, насочена към контрол на водачите през почивните дни, които се движат по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища. Това съобщи по време на брифинг на „Пътна полиция“ инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към СДВР.

„Контролът ще бъде именно там, тъй като движението е натоварено през почивните дни. През часовете, в които се очаква трафикът да е най-голям, ще разположим допълнителни екипи, които да следят за превишена скорост, употреба на алкохол, наркотични вещества“, обясни той.

Повече контрол ще има и в курортите по Черноморието заради повишената употреба на алкохол или употребата на наркотици.

Водачите на тирове и камиони също ще бъдат проверявани, но заради договорения "зелен коридор" камионите няма да бъдат спирани както миналото лято в пиковите часове.

„Имаме право да ги контролираме с техническите средства за алкохол, превишена скорост, защото една от основните причини за ПТП е несъобразената или превишена скорост. Те също превишават скоростта", отбеляза Крушарски.

Акцията ще продължи през цялото лято, но през уикенда проверките ще бъдат засилени, повече от обичайното. До този момент в летния сезон, спрямо миналата година, катастрофите с употребили алкохол са по-малко. По-малко са и ранените при катастрофи.

Глобата за употреба на алкохол и наркотични вещества започва от 500 лв. и  стига до 1 000 лв., заедно с лишаване от шофьорска книжка от половин до една година в зависимост от концентрацията, с която е установен водачът. При употреба на наркотично вещество, се образува досъдебно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай