КАТ лови джигити със свръхмодерни камери

С новите т.нар. „супер камери” Пътна полиция вече може да хваща нарушенията на шофьорите и докато те са в движение. Новите устройства са почти незабележими, но не пропускат нарушители...

КАТ лови джигити със свръхмодерни камери | StandartNews.com

Нови свръхмодерни камери влизат в арсенала на КАТ срещу джигитите на пътя. 23 нови устройства вече са монтирани в полицейските автомобили и снимат нарушителите. Камерите работят дори и в движение, посочва в свой репортаж Нова телевизия.

От края на миналата година шофьорите трябва да бъдат още по-внимателни на пътя, ако не искат да получат „честитка”. С новите т.нар. „супер камери” Пътна полиция вече може да хваща нарушенията на шофьорите и докато те са в движение. Новите устройства са почти незабележими, но не пропускат нарушители.

„Автомобилът разполага с две камери. Едната е инсталирана на тавана колата, а другата е вградена в предната броня. В багажника има инсталирана самостоятелен компютър, който обработва наличната информация”, обясни Илия Георгиев, инспектор в Пътна полиция в ГД „Национална полиция”.

В купето на патрулката има екран, на който в реално време се вижда пътят. Едното от нарушенията, което хваща камерата, е превишената скорост.

„Патрулният автомобил се движи плътно вдясно, заснема средната и лявата лента. Определили сме, че максимално допустимата скорост за движение е 80 км/ч. Радарът на камерата е настроен да установява превишаване на скоростта от 105 км/ч нагоре”, каза още той.

И ако ни хванат, ще получим фиш. Липсата на „Гражданска отговорност” също не остава незабелязана от камерата.

Но ако покрай патрулката мине автомобил на фирма, той може да светне в червено, а това означава, че няма „Гражданска отговорност”, въпреки че колата има платена застраховка. Проблемът от МВР обясняват така:

„Т.нар. корпоративни клиенти сключват една полица за много автомобили. Тогава е напълно възможно при заснемане да бъде засечена, че няма”.

Така често на полицията ѝ се налага да прави още една проверка на колите. Иначе основната задача на камерите е да са от полза на криминална полиция. По регистрационния номер се вижда дали колата се издирва. Така на територията на страната вече са хванати няколко откраднати автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай