Каре в спор за Сатирата

Конкуренти на досегашния шеф Калин Сърменов са Здравко Митков, Бойко Богданов и Мариан Бачев

Каре в спор за Сатирата | StandartNews.com

Екшън жегата подпали не само родния Холивуд, но и нашенския Бродуей. Докато "Непобедимите" гърмят с картечници из Варна, в София, макар и засега зад кадър, стартира битката за шефското кресло в Сатирата. Кандидатите са четирима - Калин Сърменов, който беше изпълняващ длъжността, след като Иван Попйорданов се оттегли по семейни причини, професорът от НАТФИЗ Здравко Митков, Бойко Богданов и Мариан Бачев. Министърът на културата Петър Стоянович ще назначи две комисии, които трябва да участват във второ и трето действие - по допускането и по избора.

В отворено писмо до "Стамболийски" 17 група интелектуалци дават вота си за Сърменов. Между тях са и свещените чудовища в храма на комиците Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Васил Попов и Славчо Пеев. Подкрепят го още титаните Йосиф Сърчаджиев и Христо Бойчев, Латинка Петрова, Красимир Ранков, Люба Пашова, Васил Драганов, Михаил и Кристина Белчеви, Емануела Шкодрева от Народния, продуцентът Валерия Пачева, голямата фенка на Сатирата Стефка Костадинова. Според тях Калин трябва да получи шанс, за да продължи започнатото - да възкреси облика на Сатирата от златната му епоха. Само за година трупата регистрира сериозен пазарен успех, направи три български пиеси, а през есента ще пусне още толкова, което си е постижение за всеки, който е наясно с кризата в родната драматургия. Кариерата на Сърменов по принцип е ясна - актьор, режисьор, сценарист, автор на разкази и текстове за рокаджийски хитове, музикант, художник, мениджър експерт. Някога Рашко Младенов му показа вратата в Сатирата, но сега Милото от "Седем часа разлика" не се прави на дисидент заради тази работа.

Мариан Бачев вероятно също би гласувал за Калин, ако не беше решил да се кандидатира за горещия стол. Защото се уважават като артисти и като бизнес мъже. В края на миналия сезон Мариан започна репетиции в Сатирата в "Операцията" - първата родна черна комедия, режисьор е Борис Панкин. Той има тапия за мениджър от НАТФИЗ и е истински отличник по темата - освен всичко друго е амбициозен и коректен. Със Сърменов биха били отличен тандем във възраждането на театъра - ако се намери административна формула за това. Защото имат сериозен опит в сложната материя на мениджмънта и рекламата. Неслучайно Бачев беше подал документи и за конкурса в театър "София", а след като Ириней Константинов го спечели, беше единственият от конкурентите му, който го поздрави и му пожела успех.

Вярно е, че Бойко Богданов навремето беше шеф на "Сълза и смях", но после се отдаде най-вече на режисура и писане на стихове. Темпераментният творец поставя и опери, не само защото неговата муза в живота е изключителната дива на класиката Цветелина Малджанска.

Здравко Митков през годините подписа доста спектакли в Сатирата - най-смешния напоследък като че ли беше "Клетка за сестрички", а между хитовете му са "Ромул Велики", "М. Бътерфлай", "Отблизо". Професорът има изтънчено френско чувство за хумор, неслучайно превежда пиеси от английски и френски език, канят го да режисира чак в Колорадо и има "Аскеер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай