Каракачанов: Македония - в антрето на ЕС!

Трябва да седи там докато си спомни, че сме я освободили от сръбско робство, каза вицепремиерът

Каракачанов: Македония - в антрето на ЕС! | StandartNews.com

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за пореден път заяви, че няма да направи компромис с историята на България за сметка на членството на Северна Македония в ЕС и отправи остри критики към управляващите в югозападната ни съседка.

"Ако няма преодоляване на спорните въпроси, ще стоят в антрето и ще чакат", каза по адрес на македонците лидерът на ВМРО.

"Никога няма да се съглася да направим компромис с българската история в името на това да ходят скопските политици в Брюксел да се кипрят и да ми се правят на европейски политици. Какво да коментирам дали ще правим компромиси - в антрето и това е!", категоричен бе той.

Той разкритикува и честванията на националния празник на 11 октомври в Северна Македония - Ден на Народното въстание в Македония.

"Какво празнуват - въстанието против български фашистки окупатор. А какво се случва тогава? Една група млади комунистчета с лозунги "Да живее Сталин", "Да живее червената армия", нападат полицейски участък, убиват един полицай, раняват друг. Това нещо им е национален празник. Защо не празнувате 20 април 1941 г, когато целият народ посрещаше с хляб и сол и черковни камбани българските войски?! Те не празнуват деня, в който сме ги освободили от сръбско робство, дето им бяха сменили имената, забраняваха им да се наричат българи, че и македонци, обръщаха плочите на техните бащи, да не се вижда, че пише на български. Наричаха ги южни сърби, избиваха ги с картечници. Те това го забравиха - че идва българската армия 41-ва година и ги освобождава", възмути се Красимир Каракачанов.

"Продължаваш това да ми го празнуваш като национален празник и премиерът им казва, че партизаните с тази акция са сложили началото на държавността в Македония. Чакайте, нали беше сложил началото Александър Македонски, после Самуил, сега били партизаните. Ако искате партизаните с лозунга "Да живее Сталин" да са ви кумири, кандидатствайте за Евразийския съюз или Северна Корея, не за Европейския съюз", продължи с критиките вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай