Какво уби двамата пилоти? Черната кутия проговори

Излязоха първите данни за фаталния полет

Какво уби двамата пилоти? Черната кутия проговори | StandartNews.com

Първите данни от черната кутия на самолета, с който загинаха двама от най-добрите ни военни пилоти край база "Граф Игнатиево", показаха, че вероятната причина за катастрофата е нисък полет преди вертикалното набиране на височина.

Черната кутия на разбилия се самолет L-39 ZA "Албатрос" беше откарана за разчитане в страната производител - Чехия.

Двамата пилоти загинаха по време на тренировка за демонстративни полети, които трябваше да се проведат в рамките на събитие по случай 20 години от присъединяването на България към НАТО.

Ниската височина при влизане в маневра не е необичайна, когато става въпрос за демонстративни полети, казва авиоинженерът Недислав Веселинов. Така се дава възможност за по-добра видимост на публиката, уточнява той.

„Този самолет всъщност тръгва да се спуска, да пикира надолу и това, което прави впечатление, е, че седем секунди лети с много голям ъгъл към земята и не се вижда някакъв опит активно да се изведе самолетът от тази ситуация. Това е фаталното, просто самолетът много дълго е насочен към земята“, обяснява експертът.

Според авиационния журналист Димитър Ставрев обаче именно височината на полета се оказва ключова за фаталната развръзка, съобщи bTV.

По думите му вероятно самолетът не е успял да набере достатъчно скорост, за да изпълни докрай фигурата "кубинска осморка".

„Вероятно ръководителят на полети не е подал навреме команда за прекъсване на изпълнението на фигурата. Тъй като той е виждал и инструментално, тоест от радара, от високомера и визуално - защото става в района на летището, че височината, в която се изпълнява фигурата е недостатъчна за успешното ѝ завършване. Би трябвало да даде команда се прекрати изпълнението на фигурата и да се започне отначало. В това няма нищо страшно. Затова е тренировката – за да се отработят нещата както трябва“, коментира Ставрев.

От военното министерство заявиха, че все още не разполагат с официалните данни за причината за катастрофата.

„Изпратихме екипа заедно с кутията в Чехия. Ще има реална и обективна оценка, която ще предоставим на обществеността. Тя е важна за нас. Да разберем причините и да не се допускат тези произшествия. Защото за няколко години това е трето произшествие и загуба на наши хора“, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От ведомството са сформирали комисия, която да провери организацията и подготовката на българските пилоти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кон
преди 2 часа

Прави се опит да се отклони вниманието от съпричастните живи. Няма начин РП да е виновен за каквото и да било, тъй като 2-мата, поне един от тях управлява самолета, не РП. И в самолета се вижда височината и скоростта. Ако височината е под минималната, прекратява се фигурата. Ако скоростта е под минималната се постъпва по същия начин. И двете действия ги предприема пилотът, не чака някой да му се обади, защото изчакването е смъртаносно. Тези детински разсъждения за малка височина, скорост скриват нещо реално: загубили са скоросто в горната точка. Нищо фатално при условие, че поне един от двамата е нормално подготвен пилот. Или пък са си пречили. В двата случая, те са си платили, но за изгонване са командирите им, поради некадърност.

Откажи