Какво причинява райският газ и трудно ли е да си го купиш

Въпреки множеството сигнали, нарушения не бяха констатирани

Какво причинява райският газ и трудно ли е да си го купиш | StandartNews.com

През изминалата седмица в Благоевград бяха проведени проверки от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), полицията и Агенцията по храните с цел да се установи дали се продава и използва райски газ. Въпреки множеството сигнали, нарушения не бяха констатирани. Репортаж на БНТ разкри обаче, колко лесно може непълнолетно лице да си купи балон с райски газ в нощно заведение, подчертавайки сериозността на проблема.

Репортаж от мястото на събитието

Едно от най-посещаваните нощни заведения в Благоевград. Часът е три след полунощ. Успяваме да си купим балон със забранения райски газ срещу 5 лева. 16-годишните момчета до нас – също.

Да, те знаят какво може да причини райският газ. Може да води до омайване, до загубване на равновесие, повръщане, сърцебиене, стига се до припадъци. Но въпреки това използват, каза Магделена Рахова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград. Въпреки засилените проверки през лятото, специалистите признават, че е почти невъзможно да се установи и да се докаже продажбата и употребата на райски газ в дискотеките.

Трудностите на контрола

„Аз там не разполагам със специален инструмент за проверка. Мога да констатирам само на момента, но как да докажа, че вътре в балона има такова нещо. Тоест необходима си е лаборатория. Необходими са тестове, с които да се докаже на момента“, посочи Бианка Равначка, началник Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.

Контролът се извършва само в производствените предприятия, в които се използва този диазотен оксид и в заведенията за обществено хранене. Това разяснява д-р Калина Милушева, директор на Областна дирекция „Агенция по храните“ – Благоевград. Според нея, контролните органи нямат достатъчно ресурси и инструменти, за да проследят цялостно ситуацията в нощните заведения.

Икономически мотиви и последствия

Собственици на нощни заведения не само че нарушават закона, но и трупат солидна печалба, върху която не плащат данъци. „Това е едно вещество, към което се обръщат младите хора, защото се налага като мода, и единственото полезно нещо е печалба за тези, които разпространяват“, заяви Магделена Рахова.

„Винаги има някой, който използва тези възможности за това да продаде, говоря за нелегална вече продажба. Най-потърпевши са децата ни, мисли Бианка Равначка. Въпреки забраната за продажба на райски газ, установена преди повече от година, в Благоевградска област са глобени само две юридически лица. Нарушения при физически лица така и не са доказани.

Как да решим проблема?

Този репортаж ясно показва, че има нужда от по-строги мерки и по-добра координация между различните контролни органи. Необходим е по-ефективен подход за мониторинг на нощните заведения, включително специализирани инструменти и тестове за откриване на райски газ. Освен това, трябва да се засилят кампаниите за информираност сред младите хора относно опасностите от употребата на диазотен оксид.

Докато властите се борят да наложат контрола, отговорността за безопасността на младите хора лежи не само на тях, но и на родителите и общността като цяло. Съвместните усилия и ангажираността на всички страни са ключови за справяне с този нарастващ проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай