Как и защо да станете преброител на населението?

В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината

Как и защо да станете преброител на населението? | StandartNews.com

На 15 септември започна набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд. Ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения. Това съобщиха от Националния статистически институт.

Как се кандидатства?

В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.

Преброителите ще бъдат с "работно време" от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Това е времето, през което те имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища. Един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители.

Заплащане

Заплащането на преброителите ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради.

За една преброена жилищна сграда преброителят ще получи 0,70 лв. 2,00 лева ще е ставката за преброяване на сграда в специфичен преброителен участък. Тези участъци ще се определят от НСИ по време на районирането.

Преброителите ще получават по 1 лев за едно преброено жилище и по 2,50 лв. за едно преброено лице. Това значи, че ако едно семейство е четиричленно преброителят ще получи общо 11 лева. За временно присъстващи лица в домакинството ставката за преброяване е 0,50 лв.

Ако обаче семейството се преброи онлайн, какъвто вариант вероятно ще бъде предпочетен от много домакинства, преброителят ще трябва да отново да отиде до адреса и да вземе преброителния код, който ще бъде издаден онлайн. Заплащането за вземане на кода е едва 0,80 лв.

Най-високата ставка е за контрольор за един преброителен участък - 70 лв., а за придружител за един преброителен участък - 50 лв.

Ето и останалите цени/ставки за дейността, която ще извършват наетите преброители:

  • Резервен преброител, за времето на разположение - 30 лв.
  • Карта М- Миграция и миграционно поведение на населението - за едно анкетирано лице - 4,00 лв.
  • Карта Р- Раждаемост и репродуктивно поведение на населението - за едно анкетирани лице - 5,50 лв.
  • Контролно изследване за точността на регистрацията - за една попълнена карта - 5,00 лв.
  • Контролно изследване за пълнота на обхвата - за една попълнена карта - 5 лв.

От НСИ посочват, че най-подходящи кандидати за преброители и контрольори са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Те трябва да бъдат комуникативни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай