Как генът прави нова раса на богатите

Ще свърши нуждата и от тесни специалисти

Как генът прави нова раса на богатите | StandartNews.com

"

Малко вероятно е да остане такъв животът ни, защото по един начин възприемаме нещата, когато нямаме право на избор, както беше при първата и втората вълна на пандемията, и по съвсем друг, когато не сме ограничени от обективни обстоятелства и имаме нужда да се завърнем към нормалния живот.

Ревизията на последните  епидемии, които са сполетявали човечеството през 20-и век, показва, че тяхната продължителност не е била повече от 2 години." Това каза футуролгът-,учен д-р Мариана Тодорова пред Марица.

"Това, което можем да очакваме, не само за тази година, но в близко бъдеще, са подобни събития от такова естество, които действат глобално. Това са климатичните промени, които могат да породят т.нар. феномен на климатичните бежанци, да променят профила на страните, икономиката, културите в земеделието... Ала това е съотносимо в по-далечно бъдеще.

Липсата на адекватен контрол върху технологиите, върху изкуствения интелект, може да е третата голяма заплаха. Неслучайно преди дни Европейският парламент и ЕС призоваха с резолюция  всички страни по света да забранят автономните оръжейни системи - тип оръжия,  базирани на изкуствения.интелект, които могат да действат сами, т.нар. „роботи убийци“.

Има много теории, върху които ние, футуролозите, градим сценарии дали биха могли да се появят нови пандемии. Дори в момента се правят анализи на  две лаборатории в Ухан. Там степента за сигурност е 5-та, най-висока, което подсказва,  че се създават генно модифицирани вируси или вируси, които се подобряват лабораторно.

Четвъртият сценарий е, че може да се ползва изкуствен интелект, който да пише нов дигитален биологичен код - така, както се прави в синтетичната биология.

Този тип технологии могат да се използват и в много положителна, и в изключително негативна насока.

Всичко вече в нашия дом може да бъде „умно“, свързано в централизирана система, базирана на тесен изкуствен интелект. Всичко може да бъде рационализирано - от подаване на електричество, водоснабдяване, изграждане на дома по максимално енергийно ефективен начин. Възможно е ползване на умни фасади, които през лятото са бели и не акумулират топлина, а през зимата  я съхраняват. Съществуват „умни хладилници“, които биха могли да поръчат чрез платформи зададените от стопанина продукти. Това вече се прави.

Хората тепърва ще имат нужда от всякакви ментори, съветници, психолози, експерти философи. Ще са нужни специалисти, които да образоват хората на дигитална грамотност, но ще са и необходими и човешки, емпатични професии, които да помагат за адаптиране към новата реалност.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай