Как България посрещна Възкресението

Пловдив посрещна Възкресение Христово със Архиерейска света литургия и празнична заря. Пасхалната служба в Катедралния храм "Света Богоридица" беше възглавена от Пловдивския митрополит Николай

Как България посрещна Възкресението | StandartNews.com

Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, предаде БНР.

Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта:

„Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“.

Пловдив посрещна Възкресение Христово със Архиерейска света литургия и празнична заря. Пасхалната служба в Катедралния храм "Света Богоридица" беше възглавена от Пловдивския митрополит Николай.

Жителите на града спазиха препоръките на Националния щаб и Светия Синод и останаха по домовете си. Вярващите, които предпочетоха да посрещнат празника в храма бяха малко.

Във Варна пред катедралния храм „Успение Богородично“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави присъстващите с Христовото Възкресение.

Хората си взеха от Благодатния огън. Те не бяха толкова много както обикновено, голяма част от тях влязоха и в храма, но спазваха абсолютно всички изисквания – бяха с маски и стояха на отстояние. Митрополит Йоан благодари за непоклатимата им вяра и каза:

„Вярваме че Силата Божия и обединените усилия на нашия мил народ ще можем да се вдигнем към нов живот и като се опрем на нашата спасителна православна вяра, която изповядваме всеки път, когато провъзгласяваме великата и спасителна пасхална вест: „Христос Воскресе!“, ще имаме убедеността, че благодатта на възкръсналия Христос ще разсее вредоносното поветрие на болестта. Воистина Воскресе Христос! Амин!“

В Бургас десетки хора избраха да посрещнат Възкресение Христово пред храмовете в града.

Близо 100 души, но при спазване на мерките за безопасност, се събраха на площада пред най-големия храм „Св.Кирил и Методий“. Половин час преди полунощ започна празничната пасхална служба. Преди нея в храма не се допускаха хора, а на големия площад всички бяха подредени на два метра разстояние един от друг.

„Аз искам тук да посрещна Бог. Държа да вляза, защото ще взимам причастие. Не можех да си представя че няма да ме пуснат. Аз толкова много обичам Господ и съм сигурна, че никога нищо лошо няма да ми се случи.“, каза вярваща.

10 минути преди полунощ беше изнесен Благодатният огън, отново при строги мерки за безопасност, а камбанен звън огласи Възкресение Христово.

Във всички православни храмове в Русе свещениците възвестиха Христовото Възкресение, а в църквите дойдоха само най-ревностните християни:

„Искам да споделя вярата и радостта този празник с най-близките си хора и това са хората в църквата, съответно със задължителните предпазни средства.“

„Този Великден е по-различен, по-осъзнат. Цялата тази ситуация покрай карантината имам чувството че наистина ни помогна да влезем малко в себе си, да утихнем.“

На тържественото богослужение пред катедралата в Ловеч присъстваха по-малко от 50 християни, а митрополит Гавриил възвести Христовото Възкресение. Той благослови и поздрави вярващите и раздаде от благодатния огън, донесен от Врачешкия манастир, където се съхранява от миналия Великден:

„Христос Воскресе! С тези вечно живи и скъпи за сърцата ни думи ви поздравявам драги отци, братя и сестри с великия славен, преславен празник на Христовото Възкресение, на възкресението на нашия Господ и Бог Исус Христос. Пожелавам на всички с тази Божествена сила, с която Господ е победил злото и възкръснал, нека с тази сила да преодоляваме и ние всички трудности на земята, нека побеждаваме тази епидемия. Господ да дарува на всички здраве, успех, радост, светлина, щастие, дълголетие.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай