Кабинетът с ново предложение за заплатите! Голямо увеличение

Това ще се случи от 1 януари

Кабинетът с ново предложение за заплатите! Голямо увеличение | StandartNews.com

Минимална заплата да стане 1077 лв. от 1 януари 2025 г. предлага служебното правителство. Това става ясно от проект на постановление на Министерски съвет, публикуван в първия ден на новия стар служебен кабинет на Димитър Главчев. 

Размерът на минималната заплата от две години насам вече се определя по данните от НСИ за нивото на средната брутна заплата в страната след въведения от парламента механизъм за автоматичното ѝ определяне. Правителството на практика само официализира размера ѝ всяка година минимум три месеца преди влизането ѝ в сила.

Увеличението ще е със 144 лв. или 15.4% спрямо сегашния размер на най-ниското възнаграждение у нас – 933 лв. В доклада към проекта на постановление социалният министър Ивайло Иванов посочва, че размерът на минималната заплата е консултиран и в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време през второто тримесечие на 2024 г. са около 438 708 души, показват данни в документите към проекта на постановление. 

Според анализ на Института за пазарна икономика обаче големите регионални и отраслови различия в ефекта на минималната заплата налагат преосмисляне на механизма.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай