Изживян ужас! Пътник разказа за сблъсъка на Централна гара

Изживян ужас! Пътник разказа за сблъсъка на Централна гара | StandartNews.com

Източник: бТВ

Влак с пътници и маневрен локомотив се удариха на първи коловоз на Централна гара вчера. Впоследствие стана ясно, че 12 души са пострадали при инцидента. Част от тях са прегледани на място. Повечето от тях са с контузии на гръбначния стълб и на краката. Четирима са откарани в лечебни заведения – двама в „Пирогов“, един в ИСУЛ и един във ВМА.

Пътническият бърз влак е чакал да отпътува от София за Пловдив, когато е бил ударен от маневрения локомотив.

„Наистина беше малък шок това, което се случи. Аз за първи път виждах такова нещо. Изпращах свой познат и бях във влака. Все още ме боли врата от камшичния удар. Получих леко нараняване, но нямах нужда от медицинска помощ“, разказа пред бТВ Георги Велев, който е потърпевш от инцидента.

„Доста хора бяха шокирани, беше силен трясъкът. Самият персонал на гарата също беше доста шокиран в първите минути. Реагираха обаче адекватно и започнаха да помага. Хората си помагаха взаимно. Когато излязохме от влака, видяхме колко много поражения имаше“, коментира още той.

„Първо влакът закъсня с 10 минути. Хората бързаха да се качат, настаняваха по седалките, когато се случи удара. Имаше пострадали по самите стъпала, пострадаха и хора от персонала на БДЖ“, посочи Георги Велев.

сн. БГНЕС

„Самият машинист изглеждаше в добро състояние, дано всичко с него да е наред“, допълни още той.

„Хората действаха доста добре спрямо ситуацията – въпреки шока и въпреки крясъците, които се чуваха. Започнаха да разглеждат вагоните, линейките дойдоха доста бързо“, отбеляза Георги Велев.

„Трябва да дадем обаче една малка черна точка на цялата държавна компания – никой не знаеше къде можем да получим информация и как да се действа. Започна да се получава информация по уредбата за закъсненията на влаковете. Влакът за Пловдив отпътува с 120 минути закъснение“, коментира още мъжът.

Той отбеляза, че е имало хора с наранявания, с отворени рани.

На машиниста на маневрения локомотив му е прилошало, не е могъл да спре и се е ударил в последния вагон на влака, коментира пред бТВ Анатоли Атанасов – директор „Оперативна дейност“ в БДЖ.

Към момента все още не е ясно каква е била скоростта, с която се е движел локомотива.

„Най-тежко са пострадали нашите служители, на осем от пътниците е оказана помощ на място. Двама от маневрената бригада са транспортирани до болница, единият е с наранявания на рамото и ребрата, а другият е с навехната ръка“, посочи Анатоли Атанасов.

Той коментира, че разстоянието между двете композиции е трябва да бъде около 25 метра и при такава маневра отговорността е изцяло за машиниста.

Вчера след инцидента има забавяне на следобедните и нощните влакове, но ситуацията е вече нормализирана.

„Гарата разполага с малко коловози и един такъв инцидент нарушава сериозно графика за движение на влаковете“, коментира Анатоли Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай