Известни личности подкрепят ЛГБТ арт фест "Свали Маската"

Известни личности подкрепят ЛГБТ арт фест "Свали Маската" | StandartNews.com

София. „Свали маската, защото ние сме до теб, покажи истинската си същност, не се страхувай да бъдеш себе си" са само част от посланията на ЛГБТ АРТ ФЕСТ, който ще се случи между 3-и и 5-и декември в Център за култура и дебат "Червената Къща". ЛГБТ е съкращение, с което се обобщават лесбийки, гей, бисексуални и трансполови хора.

За девета поредна година Фондация Ресурсен център "Билитис" в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща", Учебен театър на НБУ и "ЛГБТ Пловдив" организират ЛГБТ АРТ ФЕСТ, който ще се състои от 3-и до 5-и декември в Център за култура и дебат "Червената къща".

Тъй като прогнозите на са никак "розови" както в държавата, а много често и в сърцата ни, мотото на фестивала е "ТАКЕ OFF THE MASK!" – „Свали Маската!", казват организаторите.

Известни хетеросексуални личности от България и чужбина подкрепиха деветото издание на ЛГБТ АРТ ФЕСТ-а, като застанаха зад обектива на Стефан Василев, част от проект фотоизложба на Констанца Гецова „Take off the mask". Девет български и чуждестранни звезди и утвърдени професионалисти в рамките на деветото издание на ЛГБТ АРТ ФЕСТ, сред които Бен Крос, Деси Тенекеджиева, Гери Турийска, Възкресия Вихърова, Драгомир Симеонов, Веселин Мезеклиев, Стефан Иванов, Дария Митушева и Антоанета Петрова подкрепят артистите в името на любовта и правото на всички да бъдат щастливи такива, каквито са: бедни-богати, скучни-забавни, работещи-безработни, креативни-скучни, гладни-преситени, обичащи и обичани, или просто Човеци.

По време на официалното откриване на 3-и декември от 18:30 ч. в зала "Пеша Николова" ще могат да се видят и художествените интерпретации на Ясен Згуровски, Петя Савова, Констанца Гецова, Agnes Boes и други.

С подкрепата на учебния театър на НБУ в 21:00 ч. на 3-и декември (вход свободен) в Червена Зала ще се играе импровизация „Playback Reloaded", водена от Тони Петрова и Сибила Серафим.

На 4-и декември от 19:00 ч. в Червена Зала ще може да се види „Хоровод" (вход свободен), постановка на Деляна Манева, режисура д-р Ася Иванова и Добриела Попова. "Това е един радикален и постмодерен вариант на Вернер Шваб върху пиесата на Шницлер, който смъква гротескните маски на ролите, които сме принудени да играем, разигравайки по парадоксален начин комичните ситуации на ежедневието. Десет социални роли, десет тела, десет битки между половете, десет сексуални акта. Какво ни задвижва? Нагонът за себереализация или неосъзнатите импулси на телата ни?", гласи анонсът за спектакъла.

С подкрепата на ЛГБТ Пловдив от 20:30ч. на 4-и декември в Червена Зала ще се показва късометражно кино (вход свободен).

- „Дневникът на едно сърце" (El diario de un corazón), Испания, 2008 г. През осемдесетте години на миналия век, десетгодишната Ракел живее заедно с консервативното си семейство. Повече от 15 години по-късно и след смъртта на родителите си, тя се завръща в родното място, за да си припомни неизличими чувства и случки, които ще я накарат да погледне от друг ъгъл на живота си.

- „Един срещу друг" (One on one), САЩ, 2010 г. студенти от Тексаския университет в Далас. Целувка на публично място? Нещо немислимо за Тревър. Никак не би му харесало да му лепнат етикета „гей", дори и приятеля му Алекс да го заболи. След един баскетболен мач, Алекс моли Тревър да се запишат заедно на курс по танци. Тревър обаче не иска да взема участие в неща, които смята за типично женски, защото се придържа към традиционната идея за мъжкото поведение. Но нещата лека полека се променят. Това е един късометражен филм за мъжествеността, отношенията с околните и компромисите в една хомосексуална връзка.

- „В твоите ръце" (A les teves mans), Испания (Каталуния), 2010 г. Фондация „Enllaç" Опитът на възрастните хора е едно от най-ценните неща, които има обществото ни. Този филм ще ни покаже ЛГБТ хора в третата възраст. Ще ни разкаже за дългогодишната им борба и всичко, което са постигнали за поколенията след тях.

На 5-и декември от 19:00 ч. в Червена Зала ще станете част от магията на танцовия театър на Анна Пампулова „Pla Ce Bo" (вход свободен), която ще ни покаже как светът на другите не е спасение от невъзможността ни да общуваме със себе си, как преодоляването на вътрешната ни скука, чрез потапянето в морето на колективните занимания, са вид имитация на вътрешния ни диалог чрез контакта с много хора.Това е спектакъл за заместването и имитацията на индивидуалността, която се превръщавсе повече в униформена, благодарение на оковаността ни във високо технологизираната униформа.

Фестивалът ще завърши с арт уъркшоп „Разкрий цветовете си" от 20:00 до 22:00 ч. в зала "Пеша Николова", където, "използвайки цвят, движение, ритъм и образ, ще се опитаме да свалим маските, които слагаме пред външния свят и открием нашия вътрешен извор на креативност, светлина и хармония, докато се забавляваме. Защото всеки един от нас е уникален със своите цветове, форми и стилове, но много често моралните рамки на обществото или ние сами се вкарваме в общоприети „калъпи", които уж правят живота ни по-лесен. Но дали това е така и какво ни коства това?"

Посетителите на феста ще могат да се включат в кампанията на Амнести Интернешънъл „Писма за права" и да подкрепят беларуския ЛГБТИ активист Ихар Циханюк, който бе бит от служители на реда, след като се опитал да основе правозащитна ЛГБТИ организация. В къта на „Писма за права" гостите ще могат да подпишат петицията на Амнести за разследване на насилието, по което никой досега не е подведен под отговорност, както и да изразят солидарността си с директно писмо до Циханюк. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай