Изтича срокът за обжалване на сметките за парно

Напълно е възможно е да има клиенти, които все още не са получили изравнителната си сметка

Изтича срокът за обжалване на сметките за парно | StandartNews.com

На 31 август ще изтече крайният срок, до който всеки недоволен от сметката си за топло може да обжалва данните за изравняване. Също до тази дата хората, които не са осигурили достъп, трябва да го направят, за да може да се направи коректна изравнителна сметка за цялата сграда, обясни в Сутрешния блок на БНТ комуникационният директор на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Напълно е възможно е да има клиенти, които все още не са получили изравнителната си сметка, каза още тя.

По думите й, броят на жалбите в сравнение с миналата година не бележи увеличение. "Клиентите имаха възможност почти 45 дни за възражения, защото повече 90% от сметките бяха представени към дата 15 юли. Всяка една жалба или сигнал ще получат отговор", увери Павлова.

"Топлофикация София" вече е възстановила на своите клиенти 24 млн. лева. Остава да възстанови 12,8 млн. лева. Клиентите могат да бъдат спокойни "Топлофикация София" има достатъчно средства, за да върне парите. Всички клиенти, които имат желание да получат парите си, могат да го изискат в центровете за обслужване на клиенти или по банков път.

Това са сумите, които са получени от намалението на цената на топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ, уточни тя.

Изчислението е направено по следния начин: фактурираните количества топлинна енергия за периода 1-ви юли 2019 - 31 март 2020 година са фактурирани веднъж по старата цена. След това същото количество се пресмята по новата цена, определена от КЕВР и разликата е сумата, която Топлофикация трябва да върне на клиентите си, обясни Павлова.

Сумите не могат да бъдат платени на ръка, уточни още Павлова. С тях не могат да се погасят стари просрочени задължения. Тези суми могат да бъдат използвани за прихващане в бъдещи сметки. Според нея оттам може би хората са се объркали и не са разбрали същността на изравнителните си сметки.

Общата сума за възстановяване е 36 милиона лева с включен ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай