Изненада! Тези потребители ще плащат най-много за отопление през зимата

Най-евтиният източник за отопление ще остане твърдото гориво

Изненада! Тези потребители ще плащат най-много за отопление през зимата | StandartNews.com

Преди началото на зимния сезон стана ясно, кои потребители ще плащат най-много за отопление. 

Най-евтино, но и най-трудоемко и неекологично остава отоплението на дърва, показва сравнение между различните източници на енергия. Очаква се тази година сметките за бита да бъдат сходни на миналогодишните, но при условие, че зимата също прилича на предходната и не е много по-студена. Кой е най-скъпият източник за отопление и защо?

Направихме сравнение между четирите най-популярни метода за отопление у нас - твърдо гориво, парно, природен газ и ток. Разчетите показват, че за миналата година най-скъпо е излизало отоплението на ток. Основната причина е, че в тази сметка влиза не само топлото, но и разходите на останалите битови уреди като хладилник, печка и телевизор, пише Фокус нюз.

Позиция на "Електрохолд България" в отговор до БНТ:

"С понижаването на температурите през зимния период традиционно потреблението на електроенергия нараства. Статистиката показва, че през зимните месеци консумацията може да нарасне значително в сравнение с по-топлите месеци".

От юли Комисията за енергийно и водно регулиране определи и нова по-висока цена на тока за бита средно с 1,8%, като най-голямо е увеличението на тока в Западна България - 3,1 на сто, а най-малко в Североизточна България - под половин процент. На тази база ще се променят и сметките.

"При по-студена зима абсолютно очаквано всички счетки ще са по-високи, отколкото изминалите", подчерта Владислав Корчев, главен експерт в компания за доставка на газ.

Най-евтиният източник за отопление и тази зима ще остане твърдото гориво.

Югозападното държавно предприятие предлага дърва за огрев на склад на цени от 46 лева за кубик иглолистна дървесина и 60 лева - за широколистна.

"Ние като голямо семейство, на мен ми излиза сметката по-добре да съм на дърва. Тъй като имам възрастни родители, които са огняри и се грижат за отоплението".

Едно семейство използва средно по 10 - 15 кубика на сезон. Ако дървата се доставят до дома му, сметката нараства до 676 лева за 10 куб. метра иглолистен материал и 805 лева - за широколистен. Което е с 20% по-малко от миналата година.

"По-евтино е. Сега е 80 лева. Миналата, колко беше – 100 лева. По-миналата беше па 200 лева. Доволни сме. Те още, ако намалят, по-хубаво", категоричен е Иван.

Цените са по-ниски, но дефакто цените се връщат на мястото, където трябва да са. Доставката на дърва обаче изисква допълнителни усилия за семействата.

След дървата, на второ място по цени се нарежда природният газ. Към момента обаче едва 4 - 5% от населението е газифицирано.

"Преодоляхме кризата, която беше преди година и половина след началото на войната и вече няма смущения, повишения сериозни и така нататък. Вече имаме реална диверсификация, изградена е връзката с Гърция, имаме връзка с Турция, също така терминалът за регазификация в Александруполис вече е въведен в експлоатация", заяви Владислав Корчев.

От дружеството доставчик изчисляват, че тази зима сметките ще са близки до тези през предходната.

"Разчетите ни показват, че средната сметка за изминалата зима е около 115 лева на месец, което е чувствително по-ниско спрямо другите енергоносители. За сведение, ако същото количество енергия е използвано за отопление с електрическа енергия, сметката би била около 240 лева", отбеляза Корчев.

Отоплението на парно също е на база природен газ, но цената му е малко по-висока. Ако зимата е с близки температури до предишната, сметките ще намалеят средно с малко над 8%. В София, където най-много хора се отопляват на парно, намалението е под средното за страната.

Позиция на "Топлофикация София" в отговор на БНТ:

"В случай, че условията останат непроменени и през този сезон, сметките на клиентите на топлинна енергия през отоплителен сезон 2024/2025 г. биха намалели със 7,01 %."

При по-сурова зима обаче, ни очакват и по-солени сметки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай