Измина година от зловещата катастрофа край Своге

Граждани и близки на жертвите почетоха паметта им със заупокойна молитва

Измина година от зловещата катастрофа край Своге | StandartNews.com

Една година след тежката катастрофа край Своге, граждани и близки на жертвите почетоха паметта им със заупокойна молитва и осветиха паметна плоча на мястото на инцидента.

При трагедията на 25 август миналата година автобус с група екскурзианти излезе от пътното платно и се преобърна в Искърското дефиле, а 20 от пътниците загинаха. На трагичното място на 2 км от Своге беше отслужена заупокойната молитва, заради което за половин час движението беше спряно.

Жители на града и на софийското село Световрачене, откъдето бяха повечето от жертвите, както и оцелели от злополучното пътуване с автобуса, се събраха и сведоха глава в памет на жертвите.

За случилото се все още напомнят и остатъците от старата мантинела встрани от пътя, през която се преобърна автобусът.

Година след катастрофата жители на Своге продължават да твърдят, че въпреки ремонта на участъка, сменената мантинела и подменения асфалт, тук нищо не се е променило и завоят  остава все така опасен.

"Нашите искания да се оправи пътя, да има място за пешеходците, да има пасарелка около моста, защото там се минава по платното. Сложиха нови мантинели по средата на тротоара и свършват в нищото, в едно дере. Пешеходците се движат по шосето, защото ако минават по движението на пешеходната зона те трябва да завършат някъде в канавките, в дерето да слезнат, защото няма как да се пресече, около мостовете не са изградени пасарелки. Продължават да карат бързо, да не се съобразяват", коментираха присъстващи.

Наблизо има цял квартал на Своге, училище и магазини, което налага ежедневно, дори ежечасно хората, и дори деца да преминават по пътя.

Единственото положително след тази трагедия, ако изобщо може да се говори така, е все пак обстоятелството, че друг инцидент на това място оттогава до момента няма, казват хората от Своге.

Освен шофьора на автобуса, прокуратурата привлече като обвиняеми за тежката катастрофа още 7 души. Сред тях са бившият шеф на АПИ Светослав Глосов, членът на  УС на агенцията Дончо Атанасов, както и  Бисер Иванов - изпълнителен директор на “Трейс - София“ ЕАД, изпълнител на ремонта на пътя. Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки на трима министри.- Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай