Разкриха схема с фалшиви сертификати за ваксинация

Мними търговци твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина

Разкриха схема с фалшиви сертификати за ваксинация | StandartNews.com

Измама в интернет - мними търговци предлагат сертификати за ваксинация, съобщи БНТ. Твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина. Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена ваксина.

Екип на БНТ намерил обява в социалните мрежи, която предлага всякакъв вид документи. От телевизията се свързали с мъж, който уверил, че може да даде сертификат без реална ваксинация.

Само на групи от пет човека стават. По 340 лв е бройката.

БНТ: Няма ли друг начин?

Може да заплатите повече и да направят само за Вас. Сега говорих с тях - 460 лв.

Мъжът зад профила поискал капаро от 200 лв.

Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате.

БНТ: Няма ли начин да се видим, да ви дам парите и да ми дадете сертификата. Притеснявам се.

За 200 лв няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписана с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица.

От БНТ са изпратили капарото и ги уверили, че до седмица ще получат сертификата. Така и не получили документ, а мъжът внезапно станал неоткриваем.

"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати в този случай ще бъде класически пример за измама, която там наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.

От здравното министерство предпочели да не застанат пред камерите на БНТ, а отговорили писмено, че няма постъпили подобни сигнали.

Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така?, казва д-р Елиза Георгиева - управител на МБАЛ "Св. Панталеймон".

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай