Излезе първата причина за смъртта на пилотите у нас

За пълната картина на трегедията трябва време

Излезе първата причина за смъртта на пилотите у нас | StandartNews.com

Източник: Кадър от БНТ

Стана ясна първата, но не генералната причина за трагедията с двамата български полите.

"Удар, при който са получени увреждания, несъвместими с живота" - това е заключението от вече готовата съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта на двамата пилоти, които загинаха при самолетната катастрофа край авиобаза Граф Игнатиево. Новината съобщи пред "Фокус" майор Христо Анчев от Военноокръжна прокуратора Пловдив, който разследва фаталния инцидент.

Той каза още, че черната кутия все още не е предадена на чешките производители на самолета. "Тепърва ще я предаваме", обясни майор Анчев и добави: "Явно не може да бъде разчетена тук, очаквам да я поискат официално днес, това трябва да го разрешим ние, защото това е веществено доказателство.

И ние ще го направим. Но не е съвсем запазена, на пръв поглед изглеждаше запазена, но не чак толкова, че да може да се разчете тук, при нашите условия". 

По думите му техническите експертизи няма как да станат веднага. "Данните от кутията ще са важни, а тепърва ще трябва да се преведат и да се чака", допълни майорът. Той каза още, че няма как до дни да се изясни какво точно се е случило. "Ще се разбере, но е необходимо време", убеден е Анчев.

Версии на разследващите до момента са пилотска грешка или неизправна техника. "Възможно е и от командния център да е допусната грешка. Всичко това не може да се разбере до дни", добави майорът от плевенската Военноокръжна прокуратура. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дони
преди 2 часа

Странно защо черната кутия още не е прочетена.Беше казано,че ще я пратят в Чехия да я четат, защото самолета е от чехия...

Откажи