Изключителни находки в Созопол! Манастир от 11 в. с уникални стенописи

Разкрити са части от лицата на трима светци и откъси от молитви

Изключителни находки в Созопол! Манастир от 11 в. с уникални стенописи | StandartNews.com

Изключителни находки откриха археолози по време на разкопките при бъдещата автогара в Созопол. Разкрит е извънградски манастир от 11 в. със съхранени стенописи.

Руините на средновековния манастир са се появили на дълбочина 6 м.

"Историческите извори споменават, че в Созопол са съществували 20 манастира, това е един от тях. Странното е, че манастирът съществува относително кратко - около 100-150 години. Ако съдим по първия стенописен слой, той най-вероятно е от 11 век", заяви директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

"Стенописите, които са с изключително качество и с голям фрагмент 40 на 50 см, което е много рядко, с надпис от старогръцки с черна боя. Ще бъде направено изследване на пигмента", допълни ръководителят на разкопките археологът Явор Иванов.

Разкрити са части от лицата на трима светци и откъси от молитви. Стенописите ще бъдат реставрирани, предаде "България Он Еър". Предполага се, че те са дело на майстор на Константинопол. След втората четвърт на 12 в. около манастира се формира голям християнски некропол.

В края на 13 в. манастирът е унищожен от пожар и върху него е изграден път. От музея ще предложат улицата да се запази и да се експонира в бъдещата автогара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай